четвер, 16 вересня 2021 07:56

Картопля коштуватиме не більше 13 гривень

Автор: GETTYIMAGES
  Селяни збирають картоплю поблизу Каланчака на Херсонщині. В області цьогоріч урожай зіпсували часті зливи. Приватники збувають його гуртовими партіями в середньому по шість гривень за кілограм
Селяни збирають картоплю поблизу Каланчака на Херсонщині. В області цьогоріч урожай зіпсували часті зливи. Приватники збувають його гуртовими партіями в середньому по шість гривень за кілограм

— Інформація, що врожай картоплі зіпсувався через зливи, недостовірна. Від дощів постраждала Херсонська область. На Полтавщині, Запоріжжі, Київщині, Чернігівщині була посуха. Врожай кращий, ніж торік. Дефіциту не буде, — розповідає 48‑річна Оксана Руженкова, виконавча директорка Української асоціації виробників картоплі.

За скільки фермери збувають картоплю?

— Ціни суттєво нижчі за торішні. Наприкінці серпня-вересня 2020‑го картоплю закуповували в господарств по 12–14 гривень. Цьогоріч вона коштує 5 гривень за кілограм. Згодом вартість трохи зросте. Бо врожай закладуть у сховища, використовуватимуть електроенергію. Це вплине на собівартість. Але ціна не перевищить 13 гривень. Якщо перетне цю позначку, то в Україну знову масово завозитимуть імпортну картоплю.

В інших країнах як вродило?

— У Росії, Білорусі, Польщі, Німеччині, Нідерландах, Бельгії, Франції цього року врожай картоплі не найкращий. У всіх є недобір в межах 10–16 відсотків внутрішньої потреби.

Як змінилося споживання в Україні?

— Українці стали їсти менше бульби. Років 10 тому одна людина споживала до 150 кілограмів. Зараз — 130 за рік. У містах на кожного припадає 90–95 кілограмів, — ­продовжує Оксана Руженкова. Кілька сезонів була засуха, поганий урожай, тож картопля була дорога. Люди замість неї купували макарони, крупи.

Найбільше картоплі вирощує населення. Щось змінилося за рік?

— Цього року в домогосподарствах вона вродила. Вистачить і на продаж, і для їжі.

Площі не наростили. Основна причина — не запрацювала державна програма розвитку промислового картоплярства. Чимало підприємств через це потрапили у фінансову скруту. Бо фермери повірили чиновникам, взяли кредити. Збудували сховища, купили обладнання для миття й сортування картоплі. Але держава не виплатила компенсації. Якщо і пощастить отримати допомогу, то на спорудження картоплесховищ. Це не сприяє розвитку промислового картоплярства в Україні. Тому їстимемо імпортну бульбу і вирощену населенням.

Не в найкращій ситуації перебувають підприємства з переробки картоплі на крохмаль. Не витримують конкуренції з білоруським продуктом, що продається за заниженими цінами.

Президент заявив, що в кожній області мають відкрити по одному новому підприємству. Могли б це бути заводи з переробки картоплі?

— Наступного року держпрограмою передбачено будівництво двох заводів. У Чернігівській області мають запустити виробництво картопляного протеїну. Його використовує все птахівництво. Зараз весь імпортуємо. Вітчизняна продукція буде в рази дешевша.

Другий завод — крохмальний на Львівщині. Вже заклали фундамент і звели будівлю. Проєкт перспективний. Бо в тому регіоні немає такого підприємства. Західна Україна возить переробляти картоплю на крохмаль на Чернігівщину. Це затратно. Проєкт передбачає спорудження другої лінії. З картопляного крохмалю планують виготовляти пакети й одноразовий посуд.

Зараз ви читаєте новину «Картопля коштуватиме не більше 13 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі