пʼятниця, 02 вересня 2016 07:00

"Хату опалюємо вночі. Вдень котла майже вимикаю"

— Рік тому відмовився від газу. Купив електрокотел за 1500 гривень. Порахував, опалювати будинок ним втричі вигідніше, — каже 54-річний Олександр Нестеренко з Полтави. Має хату на 80 "квадратів".

— Електроопалення вигідне, якщо живе одна чи дві людини. Я на опаленні не економлю. Але стараюся менше користуватися чайником, праскою, бойлером. Раніше засинав, а телевізор працював до ранку. Зараз вимикаю. Якщо електрика й далі дорожчатиме, то можливо перейду на тверде паливо.

— Газ у селі є. Але я принципово його не хотів. Колись мій брат відкрив крани на плиті й отруївся, — розповідає 34-річний Володимир Бондаренко з села Стрижавка на Вінниччині. Живе у 2-поверховому будинку. — Вибігав за електриками й дозволами. Витратив понад 20 тисяч гривень. До будинку підвів три фази, стоїть тризонний лічильник. Тепер ведемо нічне життя. О 23:00 нормальні люди лягають спати. А ми з дружиною займаємося домашньою роботою. Бо до сьомої ранку діє знижка на електрику. Хату опалюємо теж вночі. Вдень котла майже вимикаю. Найбільше платили за електрику в січні та лютому. Тоді нагорало до тисячі кіловат. У сусіда такий будинок, як у мене. Він опалює газом. Торік взимку платив 1400 гривень за місяць. Я — на сотню більше. Після подорожчання електрики наші рахунки зростуть гривень на 200. Але і мені, і жінці трохи підняли зарплату. То не критично.

У будинку від старих господарів залишилися п'ять груб. Нині не використовуємо їх. Нещодавно рахував: вигідніше топити дровами чи вугіллям. Буде в півтора раза дорожче, ніж електрикою. До того ж вона зручна. Якщо замерзли, можна наплювати на економію та включити котел. А грубу розкочегарити ще потрібно.

Зараз ви читаєте новину «"Хату опалюємо вночі. Вдень котла майже вимикаю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі