пʼятниця, 17 травня 2019 07:50

Долар буде дешевим до липня

В Україні дешевшає долар. 15 травня Національний банк встановив офіційний курс на рівні 26,16 грн. Стільки ж валюта коштувала в середині липня торік. Обмінники продають долар по 26,30 грн, купують — за 26,20.

— Зараз гривня сильна. Однак економічних передумов до цього немає, — пояснює фінансовий експерт 43-річний Олексій Кущ. — Нікуди не зникли проблеми з промисловим виробництвом, дефіцитом бюджету. По-перше, долар дешевшає через монетарну політику Нацбанку. Регулятор утримує високу облікову ставку — 17,5 відсотка, чим позбавляє бізнес дешевих кредитів. З іншого — Мінфін залучає короткострокові спекулятивні інвестиції за рахунок гривневих облігацій внутрішньої державної позики під 20 відсотків річних. Хоча обґрунтована ставка — 10 відсотків.

Якщо долар опуститься нижче 26 гривень, виникнуть проблеми з наповненням ­державного бюджету. Так, від податку на додану вартість на імпортні товари щороку маємо отримувати близько 300 мільярдів гривень. Зміцнення гривні на 5 відсотків — це мінус 15 мільярдів надходжень. Крім того, Україну чекають значні виплати за внутрішнім і зовнішнім боргом. Тільки щодо останнього в травні треба повернути понад 50 мільярдів гривень. Щоб мати кошти і погасити кредити, Мінфін залучатиме ще більше спекулятивних грошей.

Долар почне дорожчати в липні. Курс зросте до 28 гривень. Ближче до осені на валюту впливатиме ситуація на зовнішніх сировинних ринках, ціни на метал, зерно, руду, торговельна війна Китаю і США.

Не треба забувати, що попереду — парламентські вибори в Україні. Від них залежить, чи коштуватиме долар менше 28 гривень, чи доросте до 29. Сьогоднішній обґрунтований курс — 28 гривень за долар.

Зараз ви читаєте новину «Долар буде дешевим до липня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі