пʼятниця, 20 вересня 2013 00:15

Олександра Штурин на продажу вживаних книжок має тисячу гривень

Автор: фото: ОЛЬГА КАМЄНЄВА
  На столичному книжковому ринку біля метро Петрівка букіністи старі видання складають купами перед своїми ятками. Щодня на поповнення асортименту витрачають по 200-300 гривень. Скуповують по 2-5 гривень, а продають у п’ять-десять разів дорожче
На столичному книжковому ринку біля метро Петрівка букіністи старі видання складають купами перед своїми ятками. Щодня на поповнення асортименту витрачають по 200-300 гривень. Скуповують по 2-5 гривень, а продають у п’ять-десять разів дорожче

Львів'янка 65-літня Олександра Штурин п'ять років торгує вживаними книжками. За день може заробити 50-100 грн. Із четверга, 12 вересня, по суботу, 14 вересня, під час ювілейного форуму видавців торгувала неподалік палацу Потоцьких, де проходив захід. Перепродувала книжки, що їй дарували у будівлі.

— Більшість книжок, якими торгую, мені віддають безплатно. Довго думала, де можна такого товару набрати. Пішла на форум видавців, — розповідає. — Вхід коштував 10 гривень. Але для пенсіонерів — акція, пускали безкоштовно. У четвер та п'ятницю  трохи книжок давали, у суботу — жодної. То в неділю не приходила.

Серед товару Олександри Михайлівни — три примірники "Банківської таємниці часів Помаранчевої революції" Арсенія Яценюка. За них просить по 10 грн. На форумі її роздавали безкоштовно. Також має деякі правові посібники та безкоштовні газети.

— Мені на форумі якийсь дядько подарував книжку Марії Матіос. Не встигла за ворота вийти, як до мене двоє студентів підійшли. За "двадцятку" забрали. Повернулася назад. Думала, може, ще хтось щось подарує. Усередині палацу на балконі стояла конкурентка, такі ж книжки тримала. Подивилася на її ціни й пішла.

Щодня Олександра Штурин стоїть на букіністичному ринку неподалік пам'ятника Іванові Федорову в центрі міста. Торгує підручниками, художньою літературою, словниками. У неділю та на релігійні свята на роботу не виходить.

— Живу сама на пенсію — тищу гривень, — каже. — На "бізнесі" ше до тищі маю. То на їжу й комунальні вистачає. На чорний день по 200-300 гривень можу відкласти. На день народження онукам подарунки роблю, у мене їх двоє. Книжки винесла на продаж, коли помер чоловік. У нього в бібліотеці їх було до 500, дуже любив читати. Щодня по 20 книжок продавала. Одна була така велика — Советская енциклопедия — то її за 50 гривень ще тоді взяли. Найкраще торгівля йде у вересні, коли приходять школярі та студенти. Усі знайомі, де діти школу закінчили чи з класу в клас перейшли, мені підручники віддають. За один беру 15-20 гривень, у книгарні вони по 40-50. Найбільше питають англійською мовою. Інколи доводиться книжки в людей купувати, тоді продаю дорожче — з "націнкою". Така книжка вже не 20 гривень буде, а 30.

Зараз ви читаєте новину «Олександра Штурин на продажу вживаних книжок має тисячу гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі