вівторок, 11 квітня 2006 17:53

Звинувачені в хабарництві офіцери говорять про "змову"

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Звільнений з органів Міністерства внутрішніх справ майор Андрій Кулинич (праворуч) на прес-конференції. На другому плані на запитання відповідає перший заступник начальника УВМС у Львівській області Віктор Чепак
Звільнений з органів Міністерства внутрішніх справ майор Андрій Кулинич (праворуч) на прес-конференції. На другому плані на запитання відповідає перший заступник начальника УВМС у Львівській області Віктор Чепак

"ГПУ" повідомляла, як минулого четверга начальник Львівської обласної міліції 51-річний Віталій Максимов звинуватив трьох підопічних офіцерів у хабарництві. Звільнені з роботи хабарники зустрілися із журналістами, щоб оповісти свою версію подій.

Перед десятками камер у кафе "Гармонія" постали 35-річний майор міліції, екс-заступник начальника кримінального розшуку області Андрій Кулинич, його водій, а також колишній заступник начальника міської міліції Василь Вовк, 32 роки. Прийшов і представник обвинувачувальної сторони — заступник начальника обласного УМВС полковник Віктор Чепак, 45 років. Із собою приніс дивний пакунок, про зміст якого присутні дізналися лише наприкінці розмови.

— Ми чесні та сумлінні працівники. Чепак каже, що до нього телефонував анонім. Дуже легко аноніма вирахувати за телефонною роздруківкою. Він може стати дуже корисним свідком у справі, — емоційно жестикулюючи, підвищеним голосом розповідав журналістам Андрій Кулинич.

В імпровізованому конференц-залі, спокійно попиваючи чай, за окремим столиком сиділи працівники прес-служби обласної міліції і Віктор Чепак. Він уважно дивився на ораторів і час від часу лукаво посміхався. Уже з першого погляду було помітно, що для  колишніх колег приберіг сильного козиря.

Від анонімного джерела управління отримало інформацію

Нагадаємо, скандал вибухнув коли в Дублянах знайшли відстійник крадених автомобілів. У покриванні підпільного бізнесу запідозрили офіцерів Андрія Кулинича, Василя Вовка та 42 річного начальника кримінального розшуку Львова Олександра Ігната. Від анонімного джерела управління отримало інформацію, що міліціонери взяли $9 тис. хабара. У кабінеті Віктора Чепака офіцерам повитрушували кишені. В Ігната знайшли $400. У водія Кулинича, в авто, виявили $3,2 тис. Таку ж суму "зелених" знайшли серед старих газет у кабінеті Вовка. Того ж дня майорів і шофера вигнали з роботи. Офіційно їх звільнили за "низькі показники розкривання квартирних крадіжок і угонів".

— Я говорив зі своєю жінкою по телефону. Ми збираємося міняти нашу квартиру. Слід було доплатити саме дев"ять тисяч, — пояснював походження знайдених у нього доларів Кулинич, — Мій телефон, очевидно, прослуховували. Чепак хотів використати цей факт, аби призначити на моє місце начальника Галицького райвідділу, свого земляка із Закарпаття, Сергія Ваша, — закінчуючи фразу, Кулинич відпив води: від емоційної розповіді у нього пересохло в горлі.

Натомість гроші, знайдені у водія, за версією звинувачених, були відкладені шофером на придбання додому меблів. Сам водій сказав, що Чепак двічі вдарив його в обличчя, а також погрожував застрелити.

Ще один підозрюваний, Василь Вовк, почав з ліричного вступу, у якому розповів, що жодного разу не потрапляв у подібні скандали, працював виключно на благо громади. Про свою частку хабара майже не говорив, лише зізнався, що ніколи не читав і не бачив у своєму кабінеті газет, у які завернули гроші.

Коли запитання вичерпалися, слова взяв Віктор Чепак:

Він витяг із бардачка доляри і на них всівся

— Ми не можемо визначити аноніма, про якого говорив Кулинич. В управлінні погана АТС і зробити це технологічно нереально, — розпочав перший заступник начальника обласної міліції. — У водія я справді силою забирав гроші. Побачивши мене, він витяг із бардачка доляри і на них всівся. А от щоб погрожувати зброєю, її потрібно витягти, — останню фразу міліціонер адресував шоферові, який ледь-чутно і незрозуміло огризнувся.

За словами Чепака, звільнила правоохоронців атестаційна комісія, причому одноголосно. За звільнення Кулинича проголосував навіть його товариш, начальник обласного управління карного розшуку Олександр Синявський, 45 років.

— А чого ви не запитали про третього підозрюваного Ігната? Він  найбільш совісний, сам написав рапорт про вихід  на пенсію, — розкрив ще одну таємницю Чепак.

Закінчуючи міліцейські розбірки, він запропонував Кулиничу пройти тест на детекторі брехні. Ось де розгадка дивного пакунка, який принесли в кафе "Гармонія".

— Добре, я готовий! — сказав Кулинич і майже миттєво одягнув чорну шкіряну куртку і попрямував до виходу. — Ой, ледь не забув, треба за все заплатити, — Кулинич із Вовком підійшли до стійки і заплатили за чаї та соки, які за час прес-конференції випили журналісти та міліціонери.

Зараз ви читаєте новину «Звинувачені в хабарництві офіцери говорять про "змову"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі