понеділок, 12 грудня 2011 05:15

Житло у містах-супутниках дешевше на 15 відсотків

— Цьогоріч більше людей почали цікавитися житлом у містах-супутниках Львова, які в радіусі 5–30 кілометрів. Це пов'язано з пожвавленням будівництва багатоквартирних будинків у містечках та ремонтом доріг, — розповідає агент із нерухомості компанії "Ваш комфорт" Володимир Луценко, 29 років.

— Найчастіше таке житло купують молоді родини, яким не вистачає грошей на квартиру у Львові. Їм важлива наявність зелених зон — аби можна було гуляти з дитиною. Багато літніх львів'ян продають житло у Львові, купують за містом, а на решту грошей живуть. Або розмінюють львівську квартиру на дві менші в області, щоб одну дати дітям. Старшим людям важливо, щоб у містечку була лікарня.

Молодь звертає увагу на наявність підприємств?

— Рідко, більшість працюють у Львові. Загалом клієнти цікавляться відстанню до обласного центру, інфраструктурою — магазинами, школами, дитсадками. Обирають напрямок, який ближчий до роботи або до родичів. Кілька років тому проблема добирання із міст-супутників була дуже актуальна — дороги в ямах, погана розв'язка і затори забирали багато часу. Зараз багато напрямків відремонтовані. Цього року проклали дорогу до Городка, і вже пожвавився попит на житло там. Так само у Давидові, Малехові, Стрию.

Наскільки дешевші квартири за містом?

— Ціни нижчі на 5–15 відсотків, ніж у Львові. Найбільшою популярністю користуються двокімнатки та трикімнатки. Що далі від Львова і що менший населений пункт, то нижче коштує квадратний метр. Забудовники мають дешевші землю, будматеріали і робітників.

Найдорожчі квартири зараз у Винниках, Брюховичах, Зимній Воді. Селище Брюховичі стало майже елітним передмістям Львова, інфраструктура там дуже розвинена, а наявність лісів підвищує ціну. У Винниках така сама ситуація, крім того, там є місцеве виробництво — меблеве, продовольче, де є робочі місця. У Винниках багато новобудов, але житло там вартує майже стільки, скільки у віддалених районах Львова. Дешеві квартири у Новояворівську, там за останні півроку багато виставили на продаж. Але місто порівняно далеко від Львова, тому на житло незначний попит. Завжди на піку популярності райцентр Пустомити. Це оптимальний варіант за співвідношенням ціна–якість.

Кому варто купувати помешкання за містом?

— Родинам із дітьми, які мають автомобіль. Діти ростимуть не у загазованому місті, а ближче до природи.  Маршрутки до міст-супутників удень їздять часто, але увечері — лише до 10–11-ї. Вибирайте містечка, де влада дбає про жителів, — Винники й Пустомити. Там інфраструктура добре розвинена, є школи, дитсадки, лікарні, супермаркети, державні установи. Буває, в селах кілька продуктових магазинів, а жодного промислового, чи навпаки.

Зараз ви читаєте новину «Житло у містах-супутниках дешевше на 15 відсотків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі