четвер, 23 квітня 2009 18:40

За рік померло 69 чорнобильців

Після вибуху на Чорнобильській атомній електростанції до Тернополя переїхало близько 200 сімей із Прип"яті. Люди скаржаться, що про них згадують лише напередодні річниці трагедії, 26 квітня. 2008-го у місті померло 69 чорнобильців. Із них п"ятеро дітей.

— Як приїхали із Прип"яті, дали нам квартиру на 15 квадратних метрів. А у нас двоє дітей. Ані вже 16 років, Саші — 14. Учать уроки на кухні, — скаржиться 44-річна Тетяна Западня. Вона живе у багатоповерхівці на вул. Вербицького. В будинку мешкає близько 20 родин із чорнобильської зони.

Жінки-чорнобильки виходять на пенсію у 45 років. Проте допрацювати до цього віку не можуть через погане самопочуття.

— У мене анемія і гемоглобін упав до 60 одиниць. Та на лікарняний не пускають, мовляв, і так по лікарнях часто лежу. Мусила лишити роботу на заводі, — продовжує Западня.

— Мені колись пропонували путівку в Євпаторію. Але нам на спеці після радіації не можна. От якби в Микулинці чи в Медобори послали, поїхала б. Це ж близько, на Тернопільщині. Але якогось там тендера не виграли, і путівок нема, — зітхає Ніна Грондецька, 51 рік.

Аби домогтися більшої квартири, 46-річна Людмила Федорів ходила на прийом до трьох мерів. У неї теж 15 "квадратів".

— Ми зідзвонювалися з чорнобильцями з інших областей. У всіх нормальні квартири. Тільки у Тернополі така ситуація. Ніхто з житлом не поможе, — каже.

У Тернополі є три аптеки, що обслуговують чорнобильців.

— Я даю гарантію, що з нашого дому ніхто тих пільгових ліків не получає. Бо, наприклад, виділяють із держбюджету на аптеку ліків на 2 тисячі гривень. То двоє-троє підуть — і вже ліміт вичерпано. Тож треба все за свій кошт купляти. Чекаю на тих 250 гривень компенсації, що нам на продукти дають. Які там вітаміни — хоч би за квартиру заплатити, — говорить Людмила Поліщук, 54 роки. Її чоловік працював на АЕС і помер у перші роки після аварії. — Тепер як хтось із наших умирає, то навіть вінка нема за що купити. Скидаємося всі разом.

Зараз ви читаєте новину «За рік померло 69 чорнобильців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі