вівторок, 14 жовтня 2008 07:05

Видали рукописи й фото Антонича

Презентація перевидання збірки українського поета Богдана-Ігоря Антонича "Три перстені" відбулася у Львівському університеті ім. Івана Франка.

— На відміну від попередніх перевидань Антонича, у цьому повністю збережено правопис оригіналу. Уперше опубліковано рукописи віршів, фотографії із життя поета, — розповідає упорядник збірки Данило Ільницький, 23 роки.

Богдан-Ігор Антонич народився 1909 року в лемківському селі Новиця. Навчався у Львівському університеті. За життя було видано три його збірки. Помер у віці 27 років.

— Про життя Антонича відомо мало. Ми навіть не знаємо, у якій лікарні лежав він під час хвороби, хто його лікував, — каже поет Ігор Калинець, 69 років.

У радянські часи ім"я поета перебувало під негласною забороною. У 1960-х Калинець відшукав могилу Антонича на Янівському цвинтарі у Львові.

— Зі спогадів письменників Ірини Вільде й Михайла Рудницького дізналися, на якому полі його було поховано, — згадує. — Пішли в адміністрацію цвинтаря. Сказали, що ми поляки, попросили архіви. Проте могили із зазначеним номером не знайшли. Тоді шукали, хто був похований перед і після Антонича. Між тими могилами й знайшли місце, де покоївся поет. На щастя, за ті роки там нікого більше не поховали. Я встановив дерев"яний хрест із написом "Богдан-Ігор Антонич, поет". А поряд поставив ще один із табличкою "Марта Антонич". Хоч такої жінки не існувало. Просто треба було зайняти більше місця для майбутнього пам"ятника.

Наступного року відзначатимуть 100-річчя від народження поета. Львів"яни пропонують оголосити 2009-й — роком Антонича в Україні.

Зараз ви читаєте новину «Видали рукописи й фото Антонича ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі