четвер, 23 липня 2009 19:03

У Луцьку рекордно спекотна погода

Автор: фото: Микола КОМАРОВСЬКИЙ
  Діти рятуються від затяжної спеки у фонтані на проспекті Волі у центрі Луцька
Діти рятуються від затяжної спеки у фонтані на проспекті Волі у центрі Луцька

Три тижні поспіль у Луцьку не випало і краплі дощу. Так сухо в місті не було 40 років. Температура повітря в обідню пору сягає рекордних 35°С.

Востаннє "сліпий" короткочасний дощ випав 2 липня, коли за 15 км від Луцька над сусіднім Рожищенським районом пронеслася гроза. Відтоді небо над містом час від часу затягується хмарами, однак зливи ллють за його межами. Через посуху і спеку в"януть квітники і подекуди почало опадати листя з дерев. На вулицях міста малолюдно. Більшість городян відсиджуються в офісах або рятуються в тіні парку відпочинку.

— У нас рекордний продаж морозива і мінералки. А ще всі задоволені відпочинком на повітрі, бо майже повністю зникли комарі, — усміхається продавець вуличного кіоску Тетяна Павлюк, 53 роки.

Затяжна спека найбільше тішить дітей і відпускників. Щодня вони окуповують берег ріки Стир, що тече містом. Люди засмагають і купаються навіть поза пляжем, незважаючи на брудну воду. Дехто іде до Теремнівського міського озера, хоча тут заборонено купатися. Санепідемстанція виявила у воді кишкову паличку й інші збудники хвороб. Діти хлюпаються у міських фонтанах.

— У Луцьку спека триватиме ще з тиждень. Принаймні до кінця місяця очікуємо новий її виток — температура підвищиться до 37–40 градусів тепла, — каже черговий синоптик обласного гідрометцентру Алла Адамська, 45 років.

Упродовж спекотних тижнів у місті зареєстровано кілька теплових ударів та близько 200 випадків загострення хронічних хвороб. Медики радять людям уникати палючого сонячного проміння.

Зараз ви читаєте новину «У Луцьку рекордно спекотна погода». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі