четвер, 14 травня 2009 17:03

УЄФА дала час Львову до 30 листопада

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  На Львівському стадіоні планують завершити фундаментні роботи до кінця травня
На Львівському стадіоні планують завершити фундаментні роботи до кінця травня

О 12.00 в готелі "Марріот гранд готель" румунської столиці Бухарест президент Союзу європейських футбольних асоціацій Мішель Платіні, 53 роки, назвав Львів у списку міст, де  відбудеться Євро-2012. Чемпіонат також прийматимуть Київ, Донецьк, Харків. Засідання виконкому УЄФА тривало 4 години. Експерти зазначили: Львів та Харків 30 листопада можуть замінити на польські міста.

— Економічна криза завдала серйозного удару по Україні. Тому ми не можемо остаточно визначити фіналістів, — каже Платіні. — Якщо Львів та Харків не справляться із завданнями, то Євро-2012 пройде в чотирьох польських містах і двох українських — Києві і Донецьку.

Міський голова Львова 40-річний Андрій Садовий про рішення УЄФА дізнався з смс-повідомлення від товариша. В той час мер перебував на апаратній нараді з своїми заступниками.

— А я ж казав, що в місті буде Євро-2012! Треба своєму міському голові завжди вірити, — усміхається Садовий.

Єдиною проблемою в підготовці мер називає аеропорт. Він знаходиться у червоній, високій зоні ризику у звітах експертів УЄФА. Фінансові гарантії на реконструкцію нової злітної смуги та побудову ще одного терміналу надав Кабінет Міністрів.

— Він у державній власності, так нехай вони й доводять його до пуття.  Це був єдиний і основний ризик, який міг вплинути на остаточне рішення експертів. Нехай Кабмін виділяє гроші і будує новий термінал. Інакше то вже буде сором не для Львова, а для держави. Вони ще жодної копійки нам не дали на об"єкти до єврофоруму, — відрубує Андрій Іванович.

Кілька годин по винесенні вердикту Платіні депутати обласної та міської ради обговорюють рішення в Інституті політичних технологій. Сперечаються стосовно стадіону.

Точно залишаться Київ і Донецьк

— Тепер треба добиватись фінансування об"єктів до чемпіонату Європи з держбюджету, — переконаний член робочої групи з контролю за Євро-2012 Богдан Бедрило, 47 років. — Передусім це стосується стадіону. У міста немає грошей на його побудову.

— Експертів УЄФА взагалі не бентежить проблема будівництва арени, — відповідає на закид 32-річний Остап Процик з управління внутрішньої політики міськради. Гроші в крайньому випадку пропонує залучити зі стабілізаційного фонду держбюджету.

У травні на будівельному майданчику на вул. Стрийській-Кільцевій робітники розпочали зводити колони під посадкові ряди стадіону. Водночас завершують заливати фундамент під головну західну трибуну. Фундаментні роботи завершать до кінця травня.

Експерти УЄФА відзначили готельну інфраструктуру Львова як найкращу серед українських міст. Проте воно потребує ще 400 місць у 5-зіркових готелях.

Харків називали конкурентом Львова в боротьбі за право проводити матчі чемпіонату Європи. Тепер обидва міста 30 листопада можуть виключити зі списку міст-організаторів.

У перший день засідання Виконкому УЄФА в Бухаресті у Харкові роздавали білі прапорці із надписом "Харкову — Євро-2012".

— Що тут у вас? За партію? О! За футбол? То дайте мені парочку, я ще й друзям дам — в нас всі за футбол! — говорить Олег Мітін, 45 років. — Хоч і не віриться часом, що встигнемо підготувати місто, та все ж.

Стрічки та прапорці вийшли роздавати студенти Харківського аерокосмічного університету ХАІ.

— Хочемо бойовий дух підняти, — каже студент 5-го курсу Ігор Крижанівський.

— У Харкова дуже великі шанси потрапити до списку міст, де будуть проводитися матчі, — вважає міський голова 39-річний Михайло Добкін. — Ми зробили все, що від нас залежало. Ми вже маємо найсучасніший стадіон Металіст. Він буде повністю зданий до грудня. Аеропорт будується за графіком, гроші є. В нас немає проблем із готелями. При потребі УЄФА у 2675 номерів ми дали гарантії на 3800 — і це вже те, що є. А ще збудуємо нові.

Бізнесмен Олександр Ярославський, що фінансує будівництво стадіону й аеропорту, говорить: якщо навіть у Харкова відберуть Євро, він нічого не втратить.

— Хіба що засмучуся як патріот міста, — каже Олександр Ярославський, 50 років.

Зараз ви читаєте новину «УЄФА дала час Львову до 30 листопада». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі