вівторок, 25 вересня 2007 07:05

Збитків від паводку селянам не відшкодовують

Паводок, що тиждень тому охопив шість районів Львівської області, завдав шкоди об"єктам комунального й водного господарства, мостам і дорогам на 26 млн грн. Скільки втратили селяни підтоплених населених пунктів — ще не підрахували.

— Ми вже сформували пропозиції до уряду щодо фінансування, — розповів в.о. голови Львівської ОДА Валерій П"ятак. — Лише на дороги й мости треба понад 9 мільйонів гривень, на відновлення дамб — 4 мільйони.

На часткову компенсацію збитків населенню держадміністрація виділила 300 тис. грн із резервного фонду обласного бюджету та 200 тис. грн із резервних фондів районних бюджетів.

— Сім"ям, які найбільше постраждали внаслідок повені, зможемо виділити максимум по вісімсот гривень, — говорить П"ятак.

У трьох селах Подорожненської сільської ради Стрийського району постраждало 438 сімей. У 16 будинках вода залила меблі й килими.

— Вісімсот гривень їх не врятують, — махає головою 44-річний голова Василь Чорнописький. — У хатах поздувалася підлога, меблі,  зіпсувалися килими. Люди втратили багато картоплі, цукрового буряку.

Голова сільради не знає, як оцінюватимуть втрачене майно й урожай.

— Рятувальники лише дали рекомендації, як за чотирма категоріями визначати потерпілих. А скільки конкретно виплатять селянам за сотку чи центнер картоплі — не відомо, — веде далі Чорнописький. — Коли Шуфрич приїжджав у наш район, то хіба на розмиті мости в сусідніх селах дивився. Я йому пропонував до наших підтоплених хат зайти, а він відмовився. Сказав, що усе й так знає.

Упродовж 11–14 вересня паводок охопив шість районів і кілька міст Львівської області. Вода підтопила 51 населений пункт. Постраждали 1138 домогосподарств із житловими будівлями, 656 присадибних ділянок. Нині залишаються підтопленими 370 підвалів і 465 криниць.

Зараз ви читаєте новину «Збитків від паводку селянам не відшкодовують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі