неділя, 03 вересня 2006 17:54

У шпанівському ставку здохла вся риба

Автор: фото: Олена ВЛАСОВА
  Іхтіолог Андрій Орел (у піджаку) і рибалка Михайло Шульга показують пересохлий потік, що живив ставки в селі Шпанів під Рівним
Іхтіолог Андрій Орел (у піджаку) і рибалка Михайло Шульга показують пересохлий потік, що живив ставки в селі Шпанів під Рівним

У селі Шпанів Рівненського району минулого тижня селяни закопували мертву рибу. Сотні щук та окунів люди позбирали на ставку біля залізничної колії Рівне—Сарни.

Напередодні на коліях працювала ремонтна бригада "Укрзалізниці" — підсипали щебенем косогір. Саме під ним лежить труба, через яку в ставок надходить свіжа вода. Селяни кажуть, щебінь перегородив трубу, і вода в ставку застоялася. За три дні вся риба в ньому виздихала.

— Запах стоїть такий, що дихати біля ставка неможливо. Кажуть, із гнилої риби виходить сірководень, — каже 36-річний риболов Михайло Шульга, який живе в Шпанові поруч зі ставком. Він першим помітив мертву рибу, бо щоранку приходить на ставок з вудками.

У Шпанові цілий каскад ставків. Водойми з"єднані між собою протокою, яка живиться з Бурмацького джерела. Найбільший став має плесо —4,7 га. Саме в ньому й пропала риба. Шпанівці два дні збирали в мішки мертвих щук та окунів і вивозили на смітник та закопували в землю. Загалом нарахували 84 великі щуки та 650 великих окунів.

— Сам бачив, як хлопці тягли по берегу два великі міхи, — пригадує Михайло Шульга. — Біля ставка боялися лишати, щоби трупна отрута не потрапила у ґрунт. Хоч у ставку і так усе гниє. Дві третини рибин осіли на дно й там розкладаються. Більш-менш нормальні рибини поїли коти і собаки. Частину згодували свиням.

Про пригоду селяни поскаржилися односельцеві — провідному іхтіологу (науковець, який досліджує рибу. — "ГПУ") обласної рибінспекції 27-річному Андрієві Орлу.

— Я сам часто тут рибалю, — каже Андрій Орел. — Найглибше місце в ставку — метрів зо два. А після ремонту насипу рівень води впав на метр. Мінімальна норма кисню у воді 4 міліграми на літр, а нині в ставу 1,6 міліграма на літр. Вода нагрілася до 25 градусів. У таких умовах риба не виживе.

Більш-менш нормальні рибини поїли коти і собаки

До Шпанова виїхала група екологів. Вони відібрали проби води. Ще немає офіційного висновку про причини загибелі риби, але і науковці, і селяни не сумніваються, що вина ляже на залізничників. З приводу шкоди ставкам Шпанівська сільрада й "Укрзалізниця" переписуються ще з 1999 року.

— Вони й тоді ремонтували частину залізничного полотна, але з нами не погоджували, — 49-річна сільська голова Галина Юкіш перебирає папери на столі. — Не порадилися ні з екологічними службами, ні з Держрибінспекцією. Через них труба забивалася й вода заливала пасовища. Нам лише відписки писали, — показує документи. — Із березня 1999-го обіцяють, що розчистять трубу і все буде добре. Але ремонт затягнувся аж на сім років. За цей час давно можна було все зробити. Вони ж щороку нарощували насип. Коли ставок загинув, залізничники екскаватором почали розкопувати трубу, але що вже вдієш?

В обласному управлінні Держрибінспекції інших причин загибелі риби, аніж недбальство залізниці, не бачать.

— За попередніми даними, збитки перевищують 65 тисяч гривень. Якщо порахувати всю рибу, яка опустилася на дно, то цифра буде на порядок більшою, — каже головний рибінспектор області Валентин Бондарчук, 43 роки. Він щойно мав розмову із заступником начальника Рівненської дистанції колії Львівської залізниці. Той поїхав по свого начальника Сергія Дощука.

Справу про загибель риби в Шпанові розслідує природоохоронна прокуратура в Рівненській області.

Залізничники звинувачують селян

Залізничники вважають, що в загибелі риби винні самі селяни.
— У Шпанові поробили купу ставків. Напір води у трубі був дуже сильний, ґрунт перезволожився, насип під колією став просідати, осипатися, — розповідає головний інженер Рівненської дистанції колії Львівської залізниці Анатолій Сидорчук, 52 роки. — Ось вам і потенційна небезпека — пускати потяги по такій колії не можна, потрібен ремонт. Наші хлопці почали відновлювати насип. Трубу під насипом уже очистили, потім метрів на п"ять продовжать. У селі кидають всіляке сміття у воду, труба забивається — от і виникають проблеми.

Зараз ви читаєте новину «У шпанівському ставку здохла вся риба». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі