четвер, 22 липня 2010 18:28

У черзі побилися батьки абітурієнтів

Автор: фото: Ігор ХОМИЧ
  Абітурієнти чекають своєї черги до приймальної комісії біля корпусу Львівського національного університету імені Івана Франка на вул. Грушевського, 4. Подають документи на природничі факультети
Абітурієнти чекають своєї черги до приймальної комісії біля корпусу Львівського національного університету імені Івана Франка на вул. Грушевського, 4. Подають документи на природничі факультети

"Головна особливість цьогорічної вступної кампанії — довжелезні черги і товкучки біля приймальних комісій", — нарікає абітурієнтка Наталія Кащій, 16 років.

Вона вступає на факультет іноземних мов Львівського національного університету ім. Івана Франка. У вівторок о 6.00 прийшла до корпусу на вул. Дорошенка.

— Щодня батьки передають з рук в руки папірець, куди записуються абітурієнти. Потім по цьому списку вступники заходять у приймальну комісію. Я записалася 123-ю. О восьмій прийшли люди з іншим списком, який склали вчора ввечері. Почали качати права. Зчепилися у бійці. Татусі й мамусі намагаються все вирішити замість своїх дітей. Створюють погану ауру.

Термін прийому документів цього року скоротили з місяця до двох тижнів. Щодня біля навчальних закладів збираються близько 1000 абітурієнтів. Хвилюються, аби до 31 липня встигнути подати заяви. Дехто несе документи на п"ять — шість спеціальностей.

На факультетах журналістики та культури і мистецтв Львівського університету ім. Франка проводитимуть творчий конкурс. Прийом документів триватиме лише тиждень. Абітурієнти, які хочуть туди вступити, особливо непокояться.

На вихідних під дверима приймальної комісії вузу двоє батьків вступників побилися.

— Один спробував пролізти без черги, інший перегородив йому дорогу. Дорослі мужики на очах своїх дітей розпочали бійку, — розповідає охоронець 35-річний Михайло. — Ми ледве їх розняли, вивели на вулицю. Міліцію не викликали. Тепер не пускаємо батьків усередину приміщення.

У перші дні комісія працювала до 24.00 та 2.00

Абітурієнт Володимир Литвинчук, 17 років, подав документи на факультет комп"ютерних наук у Національному університеті "Львівська Політехніка". Там удвічі збільшили технічний склад комісій. Але й це не допомагає.

— Хотів вступати на три спеціальності, через великі черги подав документи всього на дві, — говорить Володимир.

Щоб уникнути сварок у чергах, у Тернопільському економічному університеті за абітурієнтами наглядає представник приймальної комісії. У педагогічному продовжили тривалість робочого дня. У перші дні комісія працювала до 24.00 та 2.00.

— Наш університет цього року має найбільшу кількість абітурієнтів за останні роки, — каже 55-річний Андрій Слащук, голова приймальної комісії Волинського національного університету. — Все більше молодих людей хочуть здобувати вищу освіту. Ніяких серйозних інцидентів немає. Батьки обурюються, що доводиться іноді по кілька днів чекати своєї черги. Але що ми тут можемо вдіяти? Ми і так кожного дня приймаємо до двох тисяч заяв.

Пільговики подають документи на один факультет

Напередодні вступної кампанії ходили чутки, що деякі вузи підвищуватимуть прохідний бал. Та жоден навчальний заклад у Західній Україні цього не зробив.

— Мінімальний бал з конкурсних предметів у сертифікаті Українського центру оцінювання якості освіти повинен становити 124, — коментує Богдан Гривнак, 30 років, з Івано-Франківського національного університету нафти і газу. — Якщо ж цей бал з непрофільних предметів є меншим, тоді з профільних загальноосвітніх предметів він має бути не нижчим за 170 з кожного. Тільки тоді абітурієнт допускається до конкурсу.

Заклади дотримують тих змін, які ввело Міністерство освіти.

— Є суттєві обмеження для пільговиків, — пояснює 38-річний Юрій Корчак, відповідальний секретар приймальної комісії Львівського національного університету ім. Франка. — Вони можуть здавати документи тільки на один факультет — відразу нести оригінали атестата і сертифіката Українського центру оцінювання якості освіти. Пільговики становитимуть 25 відсотків державного замовлення. Якщо кількість заяв від них буде перевищувати, проведуть внутрішній конкурс. Торік слухачі підготовчих курсів мали перевагу у разі однакової суми балів. Тепер втратили цю пільгу.

Нововведення запровадили у "Львівській Політехніці". Тут про результати конкурсу вступникам повідомлятимуть есемесками або через електронну пошту.

Зараз ви читаєте новину «У черзі побилися батьки абітурієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі