середа, 10 жовтня 2007 07:07

У Чернівцях встановили бюст австрійського імператора

Невеликий бюст австрійського цісаря Франца Йозефа І відкрили 4 жовтня на стіні будинку по вул. Шолом-Алейхема в Чернівцях.

— Цісар власне перетворив провінційне містечко, яким у ХІХ столітті було Чернівці, на справжнє, унікальне за красою архітектури місто, — розповідає автор пам"ятника Анатолій Федірко, 48 років. — 1880 року Франц Йозеф І прибув сюди на запрошення місцевої депутації. Зустрічали його на розі тогочасних Єврейської вулиці та Єврейської площі — саме на цьому місці й встановлений бюст.

Пам"ятник цісареві — це вазонок із гіпсу заввишки 50 см із погруддям замість квітки. Федірко каже, що передав сучасні європейські постмодерні віяння.

— Бюст встановлений на дошці тих часів, знайденій на руїнах будинку. Тут — іронічно — стрічка в біло-червоних кольорах національного прапора імперії, — пояснює Федірко. — Розповідають, що саме така стрічка злетіла з плеча цісаря, коли він приїхав у Чернівці.

Відкриття бюста приурочили 599-й річниці заснування Чернівців, яку святкували минулими вихідними.

— Це така собі культурна відповідь Одесі, — каже Федірко. — Там біля монумента імператриці Катерині ІІ козаки побилися з міліціонерами. А в нас ніхто не висловлював жодних претензій.

Зараз ви читаєте новину «У Чернівцях встановили бюст австрійського імператора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі