пʼятниця, 23 травня 2008 07:08

Селяни оголосили молочний бунт

Понад десяти сіл Радивилівського району Рівненської області  відмовляються здавати заготівельникам молоко. Селяни страйкують із 16 травня. Якщо підприємці не підвищать ціни, обіцяють бунтувати до осені.

— Зовсім нашу працю не цінують, — обурюється 79-річна пенсіонерка Марія Зірнецька із села Козин. — За такі гроші я ніколи молока не продам. Як сама не з"їм, то краще згодую свині або кролям!

Нині за літр молока у Козині й сусідніх селах пропонують від 90 коп. до 1,30 грн. Ще місяць тому селянам платили 1,50 грн.

— Хіба це справедливо? Роботи не маємо, молодь уся на заробітках, — каже Ольга Федорович, 54 роки. — А підприємці користуються ситуацією і збивають ціни. Ми тільки і живемо продажем молока та сметани. Навіть наш сільський голова здає.

У Козині живе понад півтори тисячі людей. Рівно півстоліття тому село ще було районним центром.

— Кожен двір тримав по корові, а то і по три, — згадує 60-річна Надія Ногачевська. — А тепер невигідно. Торік багато хто із сусідів худобу на м"ясо здав.

Жінка щойно вийшла з хліву перепочити — мила корову. Каже, що теж не здає молока.

— Уся наша вулиця бунтує, і сусідні, — пояснює селянка. — Корова дає по 16–20 літрів молока щодня. Ми варимо сир або виливаємо поросятам. Ніхто не хоче віддавати за безцінь.

Страйкують сусідні Савчуки, Дубини, Березини, Пасіки, Курсики, Зарічне, Гранівка, Іващуки, Середнє, Бригадирівка та Боратин.

У понеділок селяни зібралися біля підприємства "Карпатські сири" у Пасіках. Його власники до людей не вийшли.

— Бояться, мабуть, — розмірковує 79-річна Маланія Бідюк із Березини. — А може, думають, що по їхнім цінам віддамо, бо нікуди нам діватись. Тепер усі заготівельники наче змовились — ніхто не дає більше 1,20 грн.

Окрім сироварів, молоко із сіл забирають Дубенський і Тернопільський молокозаводи та підприємство "Радивилівмолоко".

Ми варимо сир або виливаємо поросятам

— Ми бастуємо з минулого тижня, — каже Ольга Федорович, 54 роки, з Козина. — Бо підприємці заборгували нам за півмісяця. Молоко ми дали, а грошей досі не отримали.

Обласні чиновники порадили селянам написати скаргу в районну раду.

— Доки з паперами будемо тягатись, хто дітей прогодує? — незадоволено говорить жінка. — Хоча до літа ціни на молоко завжди падали, такого обвалу ще не було.

У сільському магазині Козина півлітрова пляшка солодкої газованої води коштує 2 грн, літрова — 4–5.

— Одна "хімія", а стільки вартує, — дивується продавщиця Євгенія Чмуневич, 49 років. — Зате наше молоко підприємці беруть по гривні за літр, а продають по три двадцять п"ять.

Закупівельна ціна залежить від жирності.

— Має бути чисте і смачне. За жирність даємо дорожче, — пояснює 50-річний козинський заготівельник Василь Заболотний. — Наприклад, здає людина 100 літрів з жирністю 3,5 відсотка. А заплачу я їй, як за 103 літри. Буде 3,6 відсотка — отримає як за 106 літрів.

Чоловік уже кілька років збирає продукцію для підприємства "Дубномолоко". Щоранку їздить із лаборантом по точках — кожен заготівельник має "свої" вулиці.

— Відвідую тільки знайомих. У селі ж має значення і те, до якої церкви ходиш, — каже Василь. — Інакше не тільки молока, води не дадуть.

Чоловік нарікає, що через "молочний бунт" дуже важко виконати свою норму. Зазвичай Заболотний здає по 200–250 л молока на день. Однак за минулі вихідні не дістав і десяти літрів.

— Я співчуваю селянам, — говорить. — Але нічого зробити не можу. Не хочу втратити роботу. З кожного літра маю додаткових шість копійок.

Василь Заболотний розповідає, що поголів"я худоби в селах зменшилося. Дехто продав корову через подорожчання кормів. Пасовища у Козині немає.

Селяни сподіваються, що бунт допоможе підняти ціни.

— Місяць тому на Вінниччині люди теж не здавали молоко, — розповідає Ольга Федорович. — Чула, що страйкували не менше тижня.

58-річний сільський голова Козина Дмитро Савчук пояснює, що не може вплинути на підприємців.

— Ми лише запропонували районній владі провести моніторинг цін. А ще подати звернення до Антимонопольного комітету, — додає голова. — Більше нічого зробити не можемо.

Начальник головного управління агропромислового розвитку Рівненської обласної державної адміністрації Олександр Слободянюк відмовляється коментувати "молочний бунт".

— Звертайтеся до голови Радивилівської райради. Він там був, а я таких деталей не знаю, — відказує він.

Голова районної ради Микола Савчук, 56 років, сподівається вирішити проблему за місяць.

— На підприємців можна вплинути лише перевірками, — вважає голова. — Ми вже запросили санепідемстанцію, ветеринарів і державну інспекцію з контролю за цінами.

Найдорожче молоко приймають у Чернівецькій області

У Західних областях України молоко в селян купляють дешевше, ніж у фермерів чи сільськогосподарських підприємств. Свої заготівельники зазвичай платять менше від заїжджих. Ще одна закономірність: вищі ціни в тих областях, де менше поголів"я худоби. На Буковині найдорожче — 2,50 грн за 1 л — молоко скуповує Борщівський молокозавод, на другому місці — Бучацький, 2,35 грн.
У сільських молочарнях західних областей беруть за такими цінами:
Львівська     1,20–1,50 грн
Тернопільська     1,30–1,50 грн
Івано-Франківська     1,00–1,15 грн
Закарпатська область     1,20–1,60 грн
Чернівецька     1,20–2,50 грн
Волинська     1,08–2,00 грн

Зараз ви читаєте новину «Селяни оголосили молочний бунт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі