пʼятниця, 04 січня 2008 07:10

Різдвяне вино готують із п"яти сортів напою

 

На Закарпатті на різдвяному столі обов"язково має бути святкове вино. Багато жителів області готують спеціальний напій, купажуючи (змішуючи. — "ГПУ") по три–п"ять сортів вина. Кожен приватний винороб має свій рецепт різдвяного вина.

Винороб у п"ятому поколінні 57-річний Карло Шош із села Кідьош Берегівського району таке вино готує в серпні. Він — угорець, святкує католицьке Різдво 25 грудня.

— На Корачунь я готую тільки 500 літрів спеціального вина, — каже чоловік. Він є лицарем Ордену Святого Венцела, міфічного покровителя берегівських виноробів.

Запрошує у свої підземні підвали, де понад 100 діжок. Погреби оформлені в національному угорському стилі: на стіні — мотузка з сушеними стручками червоної паприки, на столі — серветки з вишитими угорськими орнаментами.

— У 500-літрову дубову бочку наливаю порівну п"ять сортів вина, — розповідає чоловік. — Змішую "Отелло", "Каберне", "Цвейгельт", "Голубок" та "Опорто". Додаю 15 кілограмів меду та стільки ж чорносливу. Діжку не розкорковую аж до Різдва, — хвалиться Шош. — Зазвичай 23 грудня відкриваю, пробую вино. Дарую пару літрів на церкву, решту лишаю для себе та продаю людям.

Літр різдвяного вина у Карла Шоша коштує 20 грн. Каже, що обробляє 4 га виноградників. Щороку виробляє 15 тис. л вина. Більшість продає на фестивалях та вдома — туристам. Чоловік має навіть родинний герб із орлом, який обов"язково вирізблює на кожній діжці.

Винороб Іван Урста, 63 роки, із сусіднього села Великі Береги для різдвяного столу готує купаж із трьох сортів вина.

— Я святкую обидва Різдва, — розповідає він. — Дві мої невістки — Стелла і Мар"яна — угорки, тому разом із дітьми Корачунь почали святкувати й ми з дружиною Марією.

Винороб обробляє 3 га виноградників. Різдвяне вино також закладає у діжку в серпні, після збору врожаю. Але витримує його обов"язково три роки.

До жирної їжі п"ємо виключно біле сухе "Сапераві"

— Змішую "Сапераві", "Голубок" та "Кейк Франкош", — розповідає чоловік. — Для різдвяного столу використовую щонайменше трирічне витримане вино. Так, сього року будемо пити закладку 2004-го, це червоне марочне. А для жінок готую на Корачунь і Різдво біле десертне — "Пряне Черфегі". Вони його більше люблять, ніж червоне.

До м"ясних різдвяних страв Іван Урста подає ще один сорт вина.

— До жирної їжі всією родиною п"ємо виключно біле сухе "Сапераві", — каже чоловік.

На Берегівщині є традиція подавати до святкового столу глінтвейн — гаряче вино.

— Для цього годяться сухі вина "Сапераві" та "Каберне", — каже Урста. — Можна додати напівсолодке "Каберне Совіньйон". Для глінтвейну немає писаних законів: можна змішувати при бажанні будь-які сорти. Але вино не повинно закипати, інакше зіпсуєте аромат, — радить винороб. — У гарячий напій можна додати для смаку трохи гвоздики, кориці, подрібнений мускатних горіх, кардамон, ваніль. Хтось любить додавати помаранч або лимон. Комусь подобається розмішати у глінтвейні ложку-дві меду.

Різдвяний купаж Іван Урста продає по 40 грн за літр.

А ужгородець Олександр Ковач, 38 років, голова Спілки виноробів Закарпаття, традиційно з року в рік до різдвяного столу подає сухий сорт — "Червоний букет".

Це купаж із чотирьох сортів винограду — "Північного Сапераві", "Каберне Совіньйон", "Мерло" і "Голубка".

— Цьогорічний купаж, завдячуючи спекотному літу, вийшов особливий, — хвалиться Ковач. Чоловік наповнює келих червоним вином у своїй дегустаційній залі "Шардоне" по вул. Августина Волошина в Ужгороді. — Вдалося витримати такий букет, що буду гордий поставити напій на різдвяний стіл. Щоправда, святкового вина виготовив не багато — лише 500 літрів. Лишу для себе трохи, а решту повезу в Мукачеве на фестиваль вина.

На винному фестивалі дарують овець і поросят

11–14 січня у закарпатському місті Мукачеве відбудеться ХІІІ обласний фестиваль-конкурс "Червене вино". Його традиційно організовують напередодні старого Нового року на центральній площі міста. Минулої зими до Мукачевого з"їхалися близько 80 виноробів із Виноградівського, Мукачівського, Берегівського, Іршавського та Ужгородського районів.
Вино на фестивалі коштувало від 7 до 50 грн. Цього разу винороби обіцяють трохи підняти ціну. Крім вина, продають мед, віск, домашню ковбасу, сир.
— Веземо щороку до Мукачевого по 300–500 літрів вина, — розповідає Олександр Ковач. —  Власне я продаю переважно білі сухі вина. Винороби, котрі з"їжджаються на фестиваль, знані в області. Багато з них мають із десяток грамот, нагород.

Зараз ви читаєте новину «Різдвяне вино готують із п"яти сортів напою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі