вівторок, 08 квітня 2008 07:09

Петро Джуманчук обігріває будинок сонячною енергією

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Петро Джуманчук із дружиною Любою та донькою біля свого будинку в селі Ковалівка Коломийського району на Івано-Франківщині
Петро Джуманчук із дружиною Любою та донькою біля свого будинку в селі Ковалівка Коломийського району на Івано-Франківщині

34-річний Петро Джуманчук із села Ковалівка Коломийського району Івано-Франківської області на даху старої хати встановив сонячні батареї, які взимку дають тепло, а влітку роблять будинок прохолодним.

Петро разом із дружиною Любою і двома маленькими доньками живе у глиняній хаті, якій понад сто років. Поряд на подвір"ї зводить великий цегляний будинок.

Від двох батарей по стінах протягнуті труби, обмотані теплоізолюючою тканиною. По них тече гелеподібна речовина, що не замерзає. Сонячні промені можуть нагріти її до 120°С. Тепло циркулює до колектора, встановленого всередині приміщення, та нагріває воду і будинок.

— Вода температурою плюс 25 градусів може зберігатися до трьох діб. І це коли надворі падає дощ і на батареї не потрапляють сонячні промені. Улітку тече кип"яток. Установка дуже вигідна навіть у морозну днину. Якщо на вулиці мінус 15, але сонячно, температура в домі сягає 35 градусів тепла, — пояснює господар.

За кожну батарею він заплатив $650.

У новому будинку Петро змонтував систему "Медітерм" — тонкі, з"єднані між собою ізотермічні трубки розмістив у підлозі і в стіні. По них від сонячних батарей надходитиме тепло.

— Установка в новій хаті обійшлася майже у 6 тисяч доларів. Але затрати швидко окупляться, — переконаний Джуманчук.

Каже, в будинку можна поставити камін з водяним плащем, який не лише служить для краси, але і гріє. Водяний плащ огортає піч з усіх боків. Вода бере тепло з каміна і нагріває приміщення.

Зараз ви читаєте новину «Петро Джуманчук обігріває будинок сонячною енергією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі