понеділок, 14 травня 2007 07:01

Музей тіла раз на рік освячують

Автор: фото: Наталя ШОСТАК
  Професор Ярослав Федонюк біля експонатів музею людського тіла в Тернопільскому медуніверситеті
Професор Ярослав Федонюк біля експонатів музею людського тіла в Тернопільскому медуніверситеті

Кафедрі анатомії медуніверситету цього року виповнюється півстоліття. Музей людського тіла почали створювати на початку 70-х. Маємо рідкісні експонати, — каже завідувач кафедри анатомії Тернопільського медуніверситету ім. Горбачевського професор Ярослав Федонюк, 67 років.

Професор підходить до одної з вітрин:

— Ось у людини серце з правого боку. А ось — двокамерне, як у птахів. Ця людина жила колись у Тернополі. Тут нирки, які зрослися внизу й утворилася одна підковоподібна. Є вроджене опущення нирки: одна на місці, а друга набагато нижче. Таке трапляється внаслідок раптового схуднення. Бо під час голодування чи дієт втрачається в першу чергу внутрішній жир. Варто підняти щось важке, як нирка вислизає зі свого місця.

Інтер"єр музую тут витриманий у стилі давнини. Стіни прикрашені ліпниною та репродукціями картин Рафаеля, Рембрандта на медичну тематику. За словами завідувача, це не випадково. Анатомія — найдавніша наука, тож і оформлення має бути відповідним.

За радянських часів людськими органами медзаклади забезпечували лікарні та морги. Нині використовувати частини тіла померлих можна з дозволу їхніх родичів.

— Найцінніший експонат, — усміхається професор, показуючи на чоловічий статевий орган. — Жартую! Він дуже великий — десь до 20 сантиметрів. Колись у нас завкафедрою був професор Денисов. То знайомі медики при зустрічі казали: "Треба зайти до Денисова, подивитися на його член". Мали на увазі, звичайно, експонат.

У музеї можна побачити внутрішньоутробні стадії розвитку людини. Є немовлята з фізичними вадами: сіамські близнюки, двоголовий плід, з трубчастим носом, шістьма пальцями.

— Маємо серію поперечних пироговських розтинів. А знаєте, як Пирогов винайшов цей спосіб? — професор поправляє окуляри. — Якось він попросив підготувати йому фізичне тіло для розтину. А помічники забули його розморозити. Поклали на стіл. Шматок руки відірваний, зате добре видно було кожен м"яз, кожна кістка, судина. Тоді він вигукнув: "Еврика!", і почав описувати їхнє розташування.

Щороку викладачі запрошують священика освятити кафедру.

— Може, у цих стінах і витає дух смерті, — озирається професор. — Але тут панує смерть заради життя.

Зараз ви читаєте новину «Музей тіла раз на рік освячують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі