понеділок, 26 вересня 2011 06:00

Молодші школярі повинні рухатися мінімум 15 годин на тиждень

 

З початком навчального року на інформаційних стендах у школах з'явилися оголошення про набір дітей у спортивні секції. Батьки першачків не знають, куди краще записати малечу. Поради дає Юрій Петришин, 51 рік, доцент кафедри теорії і методики фізвиховання з Львівського університету фізичної культури.

— Вік від 5 до 12 років — це етап підготовки до професійного спорту. Дитина може займатися будь-чим, лиш би поруч був кваліфікований тренер. Головне, щоби вправи сприяли загальному розвитку організму. Розвивали витривалість, спритність, поліпшували координацію рухів. У ранньому віці дитина має навчитися правильно бігти, стрибати, плавати, робити перекиди. Якщо хоче ходити на бокс, хай ходить. Це не означає, що там її будуть лупасити по обличчю. Дитина виконуватиме дихальні вправи, вивчатиме рухи.

Які вади можна вилікувати спортом?

— Найперше — сколіоз. Порушення постави мають 90 відсотків дітей. Заняття спортом вирішують психічні проблеми — несміливі хлопчики стають упевненими в собі, дівчатка вирішують свої проблеми з вагою. Пропадають депресії.

Дитина взагалі менше хворітиме, адже при заняттях спортом виробляється фермент лізоцин. Він є найпотужнішим антимікробним засобом.

Дитина може собі нашкодити заняттями?

— На фізкультурі у школі діти ходять в основну групу, підготовчу і спеціальну. Малечу із двох останніх на секцію віддавати не можна. Зрештою її туди не візьмуть без медичної довідки.

5–6-річним заборонені стрибки у воду, біг на швидкість понад 30 метрів, силове навантаження. Їм не можна піднімати важке.

Будьте обережні з футболом. Зараз по області їздять представники клубів, набирають 7-річних дітей. Створюють тут футбольні гуртки, укладають контракт із батьками. Дітей не жаліють, працюють майже на розрив аорти. Такого допускати не можна. Пам'ятайте, що футбол — травматичний вид спорту.

Скільки годин на тиждень першачки мають приділяти спорту?

— На секціях — по 1,5 години тричі на тиждень. Плюс два уроки фізкультури в інші дні. Не треба поєднувати уроки фізкультури із заняттями в гуртку в один день. Узагалі, молодшим школярам потрібно рухатися як мінімум 15 годин на тиждень. Влаштовуйте їм ігри на свіжому повітрі, прогулянки, йдіть разом пішки додому. Не нехтуйте зарядкою. У дитини має виробитися звичка до фізичних занять. А від них виробляється дофамін — гормон задоволення. Потім така малеча матиме залежність від занять спортом і займатиметься ним усе життя. Виросте здоровою і відчуватиме себе щасливою.

Зараз ви читаєте новину «Молодші школярі повинні рухатися мінімум 15 годин на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі