вівторок, 16 жовтня 2007 07:02

Кожне село Львівщини дало гроші на пам"ятник Степанові Бандері

Автор: фото: Віталій ГРАБАР
  Пам’ятник Степану Бандері на площі Кропивницького у Львові
Пам’ятник Степану Бандері на площі Кропивницького у Львові

У суботу у Львові відкрили пам"ятник голові Організації українських націоналістів Степанові Бандері. На площу перед пам"ятником прийшло близько 10 тис. львів"ян.

— Ми є бандерівці й гордимося цим ім"ям, — заявляє з-під постаменту голова Львівської обласної ради Мирослав Сеник, 59 років. Він називає пам"ятник народною будовою.

— Кожне село області надало кошти. Крім того, отримали кошти з Харкова, Донецька, Херсона.

— Мій брат жив у еміграції в Голландії, особисто зустрічався з провідником. Удома тримаю лист Бандери до брата, — розповідає "ГПУ" 82-річна Марія Петрощук-Кушпета з Сокаля. — Сама я в ОУН з сімнадцяти років. У 1944-му мене арештували і відправили спершу до Воркути, потім до Мордовії.

За бронзовою скульптурою височать чотири двадцятиметрові колони. До 1 січня 2009 року, коли святкуватимуть 100-річчя від дня народження Бандери, на їхньому місці хочуть звести велику тріумфальну арку. Поки колони закрили синьо-жовтими й червоно-чорними полотнами.

На відкриття пам"ятника приїхали родичі Бандери з Львівщини та Івано-Франківщини.

— Моя бабця Володимира, рідна сестра Степана Бандери, мала шість дітей, п"ятнадцять онуків і двадцять шість правнуків, — розповідає 39-річна Марія Запісовська з села Волсвин Сокальського району. — На відкритті навіть не поцікавилися, чи є тут якась родина. Запросили тільки рідну сестру Бандери Оксану зі Стрия. У Києві живе рідний онук провідника ОУН, його також звати Степан Бандера.

Пані Марія розповідає, що родичі ще не були на могилі Бандери в Мюнхені.

Зараз ви читаєте новину «Кожне село Львівщини дало гроші на пам"ятник Степанові Бандері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі