понеділок, 18 червня 2012 05:00

Град пошкодив 296 будинків

Автор: Фото: Ігор ХОМИЧ
  Майстер лізе на дах будинку жительки села Вовчатичі Жидачівського району Ксенії Сидор, щоб зняти побиту градом черепицю з глини. Мінятиме її на металочерепицю. Куски льоду зрешитили і фасад хати, оббитий вагонкою
Майстер лізе на дах будинку жительки села Вовчатичі Жидачівського району Ксенії Сидор, щоб зняти побиту градом черепицю з глини. Мінятиме її на металочерепицю. Куски льоду зрешитили і фасад хати, оббитий вагонкою

— Нарахувала збитків на 6 тисяч гривень, — каже 61-річна Катерина Войцеховська із села Вовчатичі Жидачівського району. Під час негоди у суботу град завбільшки з яйце побив дах на її новій і старій хатах. — Бачу, що шифер — то ненадійно. Купила 62 листи бляхи. Один по 75 гривень. А ше ж і цвяхи треба, і за роботу хлопцям заплатити. Надіюся, держава трохи компенсує.

2193 домогосподарства постраждали від негоди у суботу в Дрогобицькому, Жидачівському, Миколаївському та Самбірському районах. Град побив дахи, фасади будинків, шибки, понищив посіви, городину.

У селі Вовчатичі постраждали 296 хат. Треба замінити 28 тис. дахівок, 2652 листи шиферу. Один коштує 54 грн.

— Люди покривають дахи від дощу клейонками, брезентом. Затикають діри тряпками та будівельною пінкою, — розповідає секретар сільради Михайлина Ханас, 56 років. — У Ходорові, за 3 кілометри від Вовчатич, магазин з будматеріалами працював до першої ночі у суботу та неділю. Чиновники наказали їм витягнути зі складів усю плівку.

— І то вся допомога влади? Та бізнесмени і без їх вказівки торгували б. То ж їм виручка яка, — каже місцева Галина, 54 роки.

— Держава не зобов'язана компенсувати людям збитки, лише надає допомогу, — говорить 56-річний Олексій Титаренко, начальник обласного управління з надзвичайних ситуацій. — Ми даємо гроші на ремонти лише малозабезпеченим сім'ям. Іншим допомагаємо в межах своїх можливостей. Зобов'язали підприємців постачати будматеріали за цінами не вищими, ніж були до суботи.

Людей заохочують страхувати будинки.

— По двох районах ми виплатимо близько 300 тисяч гривень, — говорить Ірина Клебан, 52 роки, зі страхової компанії "Оранта". — Дуже мало людей свідомо страхують своє майно і розуміють, наскільки це важливо. У середньому на рік у селах сплачують по 50 гривень. Ми компенсуємо у межах 1,5-2 тисячі. За ці гроші можна перекрити пошкоджений дах.

Зараз ви читаєте новину «Град пошкодив 296 будинків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі