четвер, 14 квітня 2011 17:40

Долар може впасти, а потім різко зрости

"Брала в банку кредит у доларах. Сплачую вже четвертий рік. Ще два залишилося. Нещодавно повідомили, що мою валютну позику за моїм бажанням можуть перевести на гривневу. З одного боку, не погано. Але чого так робить банк? Може, долар має різко впасти?"

Запитує львів'янка 30-річна Марія Кучеренко.

Відповідає завідувач кафедри міжнародних економічних відносин Львівської комерційної академії Віктор Шевчук, 48 років:

— Дивно, що банки таке пропонують. Може, таким чином хочуть свій баланс поліпшити. Хто зна де банк брав ресурси для кредиту. Але для людей це вигідна пропозиція. Я би на неї пристав. Але перед тим врахував два аспекти. Перший — скільки часу залишилося виплачувати кредит. Якщо рік-півтора, залишив би все як є. Долар за цей час може впасти, як це було 2008 року, до кризи. Люди втратять. Якщо ж на років п'ять і більше — переоформляти позику. Державі через рік борги віддавати, тому обвал неминучий. Долар через півтора-два роки повинен зміцнитися. США підніме процентну ставку. Зараз вона штучно занижена, щоб трохи порядок навести в країні, уникнути інфляції. Так і Європа зробила щодо євро. Другий аспект — яка ставка? Чи не змінюється вона? Якщо в доларах кредит був під 8 відсотків, а в гривнях під 25 — кому таке потрібно? Ну, і чи не змінюються умови кредитного договору.

Зараз ви читаєте новину «Долар може впасти, а потім різко зрости». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі