понеділок, 15 квітня 2013 06:15

Дітям-інвалідам допомагатимуть від народження

Покращити умови життя дітей-інвалідів покликаний пакет цільових соціальних ініціатив президента України Віктора Януковича під загальною назвою "Діти — майбутнє України". Українська влада, попри значні економічні труднощі, притаманні сучасній світовій економіці, не забуває про своїх маленьких громадян та готує для них багато нововведень, які значно покращать їхнє становище.

А водночас і значно спростить життя їхнім батькам та опікунам. Адже ні для кого не секрет, що через важке матеріальне становище батьки дітей-інвалідів не можуть звільнитися з роботи і доглядати за ними, тому часто-густо змушені віддавати малюків в інтернати. Тож незабаром для таких родин створять кращі умови.

Реалізація проектів розпочалася і триватиме два роки. Першим кроком на цьому шляху стане забезпечення дітей-інвалідів умовами для виховання в сім'ї. Зокрема, створять мережу центрів денного перебування для такої малечі. Можливість залишити дітей на кілька годин у спеціалізованій установі створить умови для їхнього сімейного виховання, отримання позитивної динаміки з реабілітаційних заходів.

Близько 700 дітей щороку залишають у пологових будинках. Для забезпечення соціального супроводу жінок, які можуть відмовитися від немовляти в пологовому відділенні, необхідно розширити мережу центрів матері та дитини. У таких закладах їх забезпечать тимчасовим житлом і соціальним супроводом. Вирішення цих питань також передбачає соціальний пакет президента.

Не забули в державній програмі й про такі питання, як раннє виявлення і своєчасна медико-соціальна реабілітація для дітей з вродженими вадами або затримками розвитку. Для них передбачене створення в усіх регіонах патронажної служби при дитячих поліклініках, соціально-реабілітаційних центрах або будинках дитини. Це забезпечить своєчасний медичний та психологічний супровід матері й малечі. Допомогу надаватимуть від народження. Це сприятиме зменшенню інвалідизації дітей, стан яких потребує ранньої корекції та подальшої реабілітації.

Також планують створити всеукраїнську "гарячу телефонну лінію" з питань захисту сімей з дітьми. Це забезпечить можливість оперативного реагування на порушення прав малечі, випадки загроз її життю і здоров'ю. Крім того, діти зможуть вчасно отримати невідкладну психологічну допомогу й поради фахівців.

Звичайно, цього замало, щоб вирішити всі проблеми. Але з чогось таки треба починати. Й наша держава готова зробити цей нехай і відносно маленький, але дуже важливий крок. Забезпечити принаймні сімейний затишок кожній дитині, яка так його потребує. Адже з цих дітей згодом виростуть лікарі та науковці, вчені й інженери, політики і державні діячі, які свого часу так само дбатимуть про співвітчизників. Ось так, від покоління до покоління, потрібно передавати естафету державної турботи. І тоді наші нащадки напевне пишатимуться тим, що вони громадяни Української держави. Держави, що дбає про всіх своїх громадян.

Зараз ви читаєте новину «Дітям-інвалідам допомагатимуть від народження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі