понеділок, 23 липня 2012 06:15

Чотири церкви внесуть до списку ЮНЕСКО

Спільна польсько-українська комісія у справах ЮНЕСКО оглянула храм святого Юра у Дрогобичі, церкву Пресвятої Трійці в Жовкві, собор Пресвятої Богородиці в Маткові Турківського району та церкву Зіслання Святого Духа в Потеличі на Жовківщині. Пропонують внести споруди до списку спадщини ЮНЕСКО.

— Церкви відібрали із майже 600 об'єктів на Львівщині, — каже член комісії, директор Жовківського історико-архітектурного заповідника Володимир Герич, 57 років. — Серед основних критеріїв — їх автентичність. Пам'ятка повинна зберегти всі елементи з моменту будівництва.

Споруди потребують реставрації, під'їзних шляхів. На це потрібно майже 28 млн грн.

— У найгіршому стані зараз дрогобицька церква святого Юра, — каже Герич. — Вона двічі була пошкоджена градом. Сучасні житлові котеджі навколо псують її ансамбль. Ці пам'ятки — колосальна промоція України у світі. Знаємо це з досвіду  дерев'яних костелів Польщі. Відтоді, як вони потрапили до ЮНЕСКО, до них їде маса туристів з усього світу.

Зараз ви читаєте новину «Чотири церкви внесуть до списку ЮНЕСКО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі