вівторок, 04 липня 2006 18:52

Автомобільні крадії вибирають "Шкоду"

За кількістю викрадених машин Львів займає перше місце в Україні. Торік у розшуку було 232 авто. 131 з них знайшли й повернули власникам. Але вже цього року зафіксували 202 крадіжки транспорту. Із них розкрито 57.

— Найчастіше крадуть у середу, четвер, п"ятницю та неділю. У понеділок — найрідше, — каже заступник начальника першого міжрайонного (львівського міського) відділу ДАІ у Львівській області підполковник міліції Сергій Клочко, 35 років. — Машини цуплять переважно з шостої вечора до шостої ранку.

Найпопулярніша марка серед злодіїв — "Шкода". Моделі "Октавія", "Фабія" і "СуперБ" 2005–2006 років випуску викрадають найчастіше. Лише за півроку — 35 машин (за минулий рік — три). Викрадень різко побільшало, коли на Закарпатті запрацював завод "Єврокар", а відтак збільшилися виробництво та продаж "Шкоди". Торік в Україні продали 1517 автомобілів цієї марки, цьогоріч — уже 3494.

Три тижні тому злодії вкрали "Шкоду Октавію" у сина депутата Львівської облради Володимира Говірка, 45 років. Біля щойно купленого авто стояли нові "мерседес" і "Джип Ґранд Чирокі", проте злодії вибрали значно дешевшу "Шкоду".

— Сигналізація та мультилок не спрацювали, — розповів депутат Говірко на спеціально скликаній прес-конференції. — Гадаю, крадії мали дублікати ключів від машини й сигналізації.

Найчастіше машини викрадають, щоб потім повернути власникові за винагороду. Але не тільки легковики. За вантажні й пасажирські "бусики" правлять ще більші гроші.

— Група осіб замовляє "спеціалістам" викрадення певного авто, а потім через підставних осіб виходить на власника й вимагає за повернення машини від тисячі до трьох тисяч доларів, — пояснює схему Сергій Клочко. — Власники, як правило, пристають на умови вимагачів. До правоохоронних органів не звертаються — міліції не довіряють.

Поширений вид крадіжок — задля отримання страхового відшкодування. Перед закінченням терміну страхування нечесний власник заявляє про нібито викрадення машини. Страхова компанія відшкодовує вартість втраченого авто, саму ж машину або розбирають на запчастини, або переганяють за кордон і продають. Сума набігає чимала, на нову престижну машину вистачить. А от довести, що деякі працівники страхових компаній змовляються з нечесними власниками авто, майже не можливо.

— Де найчастіше крадуть? — запитую у старшого інспектора відділення розшуку першого міжрайонного відділу ДАІ 30-річного Володимира Вронського.

Викрадення машин організовують цілі бригади

— У місцях масового скупчення автотранспорту, — каже старший лейтенант. — От біля лікарень медінституту на Пекарській мало не щодня як не "Шкоду", то "Ланос" відбирають. У центрі міста біля готелю "Жорж", "Віденської кав"ярні" чи під Оперним театром. Особливо авто з іноземною реєстрацією — це перший кандидат на викрадення. Але й іногородніх злодії не минають. На околицях часто викрадають машини з вулиць біля ринку "Санта-Барбара", на проспекті Червоної Калини, Науковій, Володимира Великого, Княгині Ольги. Та навіть із автостоянок — звідти майже 40 відсотків крадіжок. За законом, власники автостоянок відповідальності за збереження машини не несуть.

Викрадення машин організовують цілі бригади. Хлопчаки 14–15 років "пасуть" авто. Як випаде слушна нагода, сигналізують автозлодієві. Той спеціальним пристроєм сканує сигналізацію, отримує коди доступу до замків, заводить автівку і зникає. Поки власник спохватиться, побіжить у райвідділ, минає кілька годин. У Львові — сотні вуличок, на околицях — десятки закинутих цехів. Сховати крадене є де.

— Коли інформація доходить до нас, машина може бути в іншій області, навіть за кордоном. Та й наздогнати вкрадену іномарку службовій "дев"ятці" навряд чи вдасться, — резюмує інспектор.

В автосалонах кажуть, що не слід шкодувати грошей на надійну сигналізацію та протиугінні пристрої. Навіть $200 у такій справі замало. Інші спеціалісти доводять, що "народні умільці" обходять будь-який захист. Дорогу річ треба пильнувати. Найкраще — на автостоянці з охороною та відеоспостереженням.

Поради водіям

— Не виходьте з машини, залишивши ключі в замку запалювання. Не шкодуйте грошей на протиугінну сигналізацію замка, педалей, керма, блокування важеля коробки перемикання передач та інших засобів, які унеможливлюють роботу двигуна.
— Якщо сигналізація не вмикається з першого разу, можливо, її сканували злочинці. У таком разі не залишайте авто без нагляду.
— У салоні не повинно бути речей, які можуть спокусити злочинців: документів на машину, сумочок, барсеток, мобілок.
— Застрахуйте своє авто від викрадення.

Зараз ви читаєте новину «Автомобільні крадії вибирають "Шкоду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі