четвер, 25 березня 2010 17:01

80 будинків хочуть знести через газопровід

Автор: фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА
  Жителі села Ясень Рожнятівського району на Івано-Франківщині Василь Петриляк (ліворуч) із сусідом Леоном Федораком розмовляють у вівторок біля хати Романа Петриляка. Цей будинок розташований за 280 метрів від газової труби. Богородчанське управління магіс
Жителі села Ясень Рожнятівського району на Івано-Франківщині Василь Петриляк (ліворуч) із сусідом Леоном Федораком розмовляють у вівторок біля хати Романа Петриляка. Цей будинок розташований за 280 метрів від газової труби. Богородчанське управління магіс

"На своїй землі побудувався, своїми руками цеглу клав. А тепер бери й розбирай хату?" — говорить 63-річний Леон Федорак із села Ясень Рожнятівського району на Івано-Франківщині.

Його будинок розташований за 350 м від місця, де закопана газова труба. Богородчанське управління магістральних газопроводів подало на селянина до суду. Вимагають, аби відселився. Таку проблему мають іще 79 сімей у селі.

Від райцентру до Ясеня 20 км. Це найбільше село в районі. Тут є дитячий санаторій-профілакторій, де лікують алергію та легеневі хвороби.

Газопроводом "Союз" постачають газ до Європи. Богородчанське управління проклало його в Ясені наприкінці 1970-х, майже через центр села. Згоди жителів не питали. Торік почали газифікувати двори. Тепер примушують відселятися тих, хто живе ближче як за 350 м від труби.

— Чув, і то з достовірних джерел, що той газопровід мали тягти по горах, тудаво, — показує на ліс Леон Дмитрович. — Але труби вкрали і шлях скоротили. То газовики норми порушили, а не селяни! Місцеві тут жили ще до їхньої труби. Я свою хату, правда, почав ставити уже у 1980-х. Але в сільраді дозвіл на будівництво дали, земля приватизована. У моїй хаті три сім"ї живуть, де тепер маємо сі діти?

У Ясені через позови газоуправління паніка. Обговорюють можливе відселення.

Біля дороги на селище Бабське у вівторок зранку розмовляють троє жінок.

— Мені сказали ще в 1970-х забрати хату звідси, бо тут небезпечна зона. То я забрала. Приїхало три трактори, зацепили на троси дерев"яний будинок і поторочили туди через дорогу. А мені всього 2 метри не стало, аби можна було жити. Тепер на тім місці вже сі побудували єнчі (інші. — "ГПУ"), — каже Марія Гавич, 65 років. Показує на велику муровану хату. Її дерев"яний будинок — через дорогу.

Немає вільної землі навіть під кладовище

— Таких вон 80 хат кругом. Газовики кажуть, всьо має йти під знос. Бо як труба рване, купа людей постраждає. А де вони сі тепер дінут? Землі під забудову в сільраді не дают, — відказує 52-річна Юстина Галитій.

Хата Романа Петриляка за 280 м від газової труби. Він теж судиться з управлінням газопроводів. Його син 61-річний Василь Петриляк живе поряд. До нього претензій немає.

— То нонсенс якийсь. Як так вийшло, що тато в небезпечній зоні, а сусідка і я вже ні? Тато в мене ветеран війни. Шість років тому ми побудували йому оцю триповерхову хату. І одразу почалися наїзди: зносіт і зносіт, бо охоронна зона, — розказує Василь Петриляк. — Тато з того всього в лікарню попав. Каже, якщо не вмер на війні, то най го судєт, у тюрмі вмре, але з хати сі ніде не діне.

Люди бідкаються, що в селі немає вільної землі навіть під кладовище. Торік виділили територію, яка близько від газової труби. Місце освятили, проте газоуправління заборонило ховати там.

— Старий цвинтар недалеко річки, там нема вже місця. Як була повінь, чотири могили розмило. Священик ходив, збирав кісточки і переховував, — каже дружина Василя Петриляка 55-річна Марія.

У Богородчанському управлінні газопроводів ситуації не коментують. Чекають рішення суду.

— Відселити людей із приватизованих будинків можуть лише у тому випадку, коли запропонують певні умови. Або збудують нове житло для всіх цих мешканців, або дадуть грошову компенсацію, — говорить адвокат із Івано-Франківська Юрій Бойчук, 47 років. – Протягувати газопровід через село, поміж будинки — грубе порушення. На це також суд мав би звернути увагу.

Зараз ви читаєте новину «80 будинків хочуть знести через газопровід». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі