четвер, 17 вересня 2009 12:18

З"являються нові версії причин аварії на Саяно-Шушенській ГЕС

З"являються нові версії причин аварії на Саяно-Шушенській ГЕС

Однією з причин аварії на Саяно-Шушенській ГЕС стала поломка кріплень кришки другого гідроагрегату, повідомило 16 вересня "Інтерфаксу" джерело в комісії, що займається розслідуванням причин катастрофи.

Як розповів співбесідник агентства, через руйнування кріплень кришки руйнувалися і основні кріплення турбіни. У щілину, що утворилася між кришкою і камерою робочого колеса гідроагрегату, почала надходити вода. Натиск води був такий, що вона зруйнувала спеціальні щити в шахті гідроагрегату і деякі частини самого агрегату; сталось коротке замикання, агрегат відключився, а всі кріплення кришки були зірвані в результаті динамічного удару. Після цього вода проникла в машинний зал, і аварія почала розвиватися стихійно.

Інше джерело агентства, знайоме з перебігом розслідування аварії в уряді Росії, повідомило агентству, що незадовго до аварії другий гідроагрегат ремонтували. Ремонт, за який відповідали експлуатаційні служби "РусГідро", за його словами, мав на увазі у тому числі і перевірку кріплень кришки.

Кілька днів тому глава Ростехнагляду Микола Кутьїн, не уточнивши жодних подробиць, заявив, що причиною аварії стали недоліки в експлуатації другого гідроагрегату і неспрацювання жодної з трьох автоматичних систем захисту. Офіційний висновок комісії з розслідування причин аварії повинен бути оприлюднений 17 вересня.

Аварія на Саяно-Шушенській ГЕС сталась вранці 17 серпня. В результаті аварії машинний зал станції був частково зруйнований, крім того, були повністю зруйновані три з десяти гідроагрегатів станції, ще сім отримали пошкодження. Після аварії станція була зупинена. Очікується, що на відновлення станції піде від трьох до п"яти років, протягом яких всі гідроагрегати будуть замінені. Вартість відновних робіт оцінюється в 40 мільярдів рублів.

В результаті катастрофи загинули 74 людини, ще один вважається зниклим безвісти, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «З"являються нові версії причин аварії на Саяно-Шушенській ГЕС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі