середа, 14 липня 2021 18:38

Знайшли життя, де його немає: як в Чорнобильській зоні відчуження живуть самосельці: фото
26

У Чорнобильській зоні проживають самосели
Фото: mirovich.media
У Чорнобильській зоні проживають самосели
У Чорнобильській зоні проживають самосели
Головним джерелом існування в зоні відчуження є присадибне господарство
Головним джерелом існування в зоні відчуження є присадибне господарство

У Чорнобильській зоні відчуження й досі живуть люди. Їх називають самоселами.

Це люди, які через певні причини повернувся в зону після евакуації 1986-1990 років, пише на Livejournal білоруський блогер Максим Мірович.

"Причини в усіх різні, але водночас спільні. Хтось не зміг прижитися в новому оточенні, комусь просто важко жити в міському середовищі. А в когось і зовсім немає жодного іншого житла. І всі ці люди повернулися в кинуті хати зони відчуження, щоб жити серед тіней минулого", - пише Мірович.

Побут цих людей простий. Головним джерелом існування є присадибне господарство. Вони тримають гусей, курей, іноді кіз та іншу дрібну худобу. Ті, хто молодший і ще в силах, збирають ягоди, гриби, ходять на риболовлю й іноді на полювання. Раз у 50 днів в село приїжджає автолавка Іванківської райспоживспілки, яка привозить продукти й товари повсякденного попиту: лампочки, батарейки, мийні засоби, зубну пасту та інше. Можна робити попередні замовлення.

Також самоселів трохи підтримує адміністрація Іванківського району та адміністрація зони відчуження. Допомагають з ремонтом будинків, з наглядом за людьми похилого віку, стежать за справністю ліній електропередач, постачають газ в балонах, допомагають з обслуговуванням колодязів і поставками дров. У великі релігійні свята організовують автобусні поїздки до церкви в Чорнобилі. Пенсію багатьом самоселам привозять прямо в зону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Злидні та безпросвітна сірість. Як жили в СРСР у 1960-х – страшні фото

З кожним роком самоселів стає все менше. За даними на 2021 рік в зоні відчуження в статусі самоселів проживали 102 людини. Утім, у чорнобильських самоселів є і молодше покоління.

Максим Мирович побував у селі Теремців, що розташоване в Іванківському районі Чорнобильської зони відчуження.

"Село Теремців цікаве - воно розташоване в межиріччі Дніпра і Прип'яті за 23 кілометри від міста Чорнобиль. 1913 року в селі була побудована церква, знищена за радянських часів, а в доаварійний період тут працював клуб, восьмирічна школа, медпункт і бібліотека", - розповідає блогер.

Після аварії на ЧАЕС село виявилося відносно чистим у плані радіації. Але вирішили внести його до складу зони відчуження, оскільки за 4 кілометри від села проходить природний кордон з Білоруссю. Хоча "чистим" це місце можна вважати, звичайно, у відносному сенсі - ЧАЕС розташована досить близько від села.

Будинок, у якому живе невелика сім'я самоселів, - типова поліська мазанка, фарбована вапном і розписана білою і блакитною фарбою. Будинок побудований з саману і, за словами мешканців, відмінно тримає комфортну температуру і в літню спеку, і в зимові холоди.

Присадибна ділянка має великий ухил в сторону дороги, будинок розміщений на найвищій його точці, у найдальшій від дороги ділянці. Ділянка досить охайна, зайвого сміття на ній немає.

Нових господарських речей у самоселів практично немає, в основному все залишилося ще з доаварійних часів.

Перше приміщення одразу за сіньми - кухня. Таке планування вельми часто можна побачити в поліських хатах. Два холодильники - відносно нові, виготовлені вже у XXI столітті, а ось столик і плита - ще з доаварійного життя. У лівому кутку кухні - покуття з іконами й обов'язковим вишитим рушником. А ще в кухні встановлено сучасне пластикове вікно.

"У першій кімнаті біля кухні живе Валентина Іванівна, яка переїхала в зону відчуження після аварії 1986 року. Колись у Валентини була своя квартира в Прип'яті. Але після аварії це житло залишилося в назавжди покинутому місті, і Валентина повернулася на землю своїх предків - у село Теремців", - розповідає Мирович.

Валентина Іванівна - зовсім не проста сільська бабуся. Вона - колишній медпрацівник прип'ятської медсанчастини-126 і добре розбирається в медицині, а також стежить за всіма останніми новинами.

У ту саму ніч на 26 квітня 1986-го Валентина Іванівна була на вахті та приймала в лікарні опромінених і обпалених пожежників, а також персонал Четвертого енергоблока. За словами Валентини, медпрацівники лікарні прекрасно розуміли, що саме сталося з пожежниками та персоналом АЕС. Тому одразу ухвалили рішення позбавити пацієнтів від вкрай "брудного" одягу. Санітарки роздягли пожежників і віднесли опромінений одяг у підвал лікарні, де він так і лежить до цього часу.

Пізніше Валентина Іванівна працювала медпрацівником у селищі ліквідаторів Зелений Мис і допомагала рятувати життя і здоров'я місцевих.

Послухати розповіді Валентини Іванівни приїжджають журналісти з різних країн. На відміну від багатьох інших самоселів жінці пощастило: вона живе не одна, а зі своєю дочкою Вікою і зятем Сашею. У Віки навіть є робота в зоні відчуження. Вона працює на одному з підприємств в місті Чорнобилі.

Раніше Саша жив у Києві, переїхав в зону відчуження до дружини Віки. За словами Сашка, життя тут порівняно з Києвом просто чудове.

"Там я старів щодня, а тут я молодію" - описує Саша життя в зоні відчуження.

У Чорнобильській зоні відчуження знайшли озеро майже ідеальної круглої форми. Воно розташоване на території заповідника.

Озеро помітили під час обльоту торішніх пожеж. Цю ділянку раніше не досліджували.

Зараз ви читаєте новину «Знайшли життя, де його немає: як в Чорнобильській зоні відчуження живуть самосельці: фото». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі