понеділок, 15 квітня 2019 20:23

"Значно кращий за Верховний" - експерт розповів про новий Антикорупційний суд

"Значно кращий за Верховний" - експерт розповів про новий Антикорупційний суд
Віталій Шабунін: ключовою проблемою у створенні установи було небажання політичної еліти мати міжнародних експертів гарантами незалежного обрання. Фото: Укрінформ

Створенням Антикорупційного суду мали б завершити побудову карної інфраструктури щодо великої політичної корупції. Але присяга суддів - це ще не запуск всієї системи.

Про це в коментарі для Gazeta.ua каже керівник Центру протидії корупції Віталій Шабунін.

"Треба відповідне приміщення. Є ще багато організаційних моментів. Наприклад, обрання на конкурсній основі керівника апарату й запуск роботи. На повну інфраструктура не запрацює навіть з Антикорупційним судом, бо є проблема з Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою. Її керівництво продає справи. Детектив НАБУ не може зробити жодної значимої слідчої дії без погодження з прокурором, який є процесуальним керівником певної справи. Якщо він хоче знищити впровадження, робить це до суду.

Але це важлива подія. Адже маємо суд, де прийматимуться остаточні рішення. Стара судова система корумпована й не реформована. Не готова розглядати корупційні справи. З багатьох причин: судді не хочуть ризикувати, недостатньо кваліфіковані, піддаються політичному тиску. Три роки НАБУ надсилало свої справи в суди, де їх просто не розглядали. Там боялися робити свою роботу. Реформа старої системи не вдалася", - вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 65 справ проти корупції, які закрили, неможливо буде реанімувати

На думку Віталія Шабуніна, єдиний запобіжник, щоб Антикорупційний суд був дієвим, - це процедура добору.

"Ключовою проблемою у створенні установи було небажання політичної еліти мати міжнародних експертів гарантами незалежного обрання. Вони ж і викинули більшість недобросовісних кандидатів під час конкурсу.

Більшість суддів, до яких ми мали питання, відсіяли міжнародною радою. Є кілька, до яких ми маємо навіть не претензії, а питання, на які не почули відповіді. Але склад Антикорупційного суду значно кращий за контингент Верховного, в обранні якого громадськість не приймала участі", - додає експерт.

Президент Петро Порошенко призначив суддів Вищого антикорупційного суду України. 11 квітня вони склали присягу. Нова установа зможе запрацювати влітку цього року. Розглядатиме корупційні справи, які розслідує Національне антикорупційне бюро. Новообраним суддям передадуть понад 200 справ, які зараз перебувають у судах першої інстанції.

Зараз ви читаєте новину «"Значно кращий за Верховний" - експерт розповів про новий Антикорупційний суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі