середа, 11 жовтня 2023 11:50

Зеленський пообіцяв не обстрілювати ЗАЕС, але можливі різні варіанти

Зеленський пообіцяв не обстрілювати ЗАЕС, але можливі різні варіанти
Директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі наголосив, що ЗАЕС зараз у небезпеці. Фото: eastnews.ua

Президент Володимир Зеленський пообіцяв не обстрілювати Запорізьку АЕС.

Але всі варіанти можливі, сказав генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Гроссі в інтерв'ю The Guardian.

"Зеленський особисто запевнив мене, що ЗСУ не будуть безпосередньо бомбити чи обстрілювати її", - розповів Гроссі.

Він додав, що Україна не відмовиться від намірів повернути станцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Запорізькій АЕС стався небезпечний інцидент ‒ Енергоатом

"Мене часто запитують, чи в безпеці станція зараз. Ні. Вона розташована у зоні бойових дій під час контрнаступу", - сказав Гроссі.

Для ЗАЕС є дві основні небезпеки. Перша й найбільша - "прямий удар" по одній з вразливих ділянок електростанції. Друга - підтримка водяного охолодження, необхідного навіть для зупинених реакторів.

Російські загарбники продовжують тероризувати персонал Запорізької АЕС у тимчасово захопленому Енергодарі. Для продовження роботи на АЕС, окупанти змушують працівників станції оформляти російські паспорти, погрожуючи репресіями. Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

Хоча Запорізька АЕС й не працює, вона досі небезпечна, адже в активній зоні та у сховищах залишається ядерний матеріал, повідомляє Міненерго.

Зараз ви читаєте новину «Зеленський пообіцяв не обстрілювати ЗАЕС, але можливі різні варіанти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі