вівторок, 23 червня 2009 14:58

Зближення США з Китаєм зачепить інтереси Росії - ЗМІ

Зближення США з Китаєм зачепить інтереси Росії - ЗМІ

У Пекіні у вівторок після тривалої перерви поновлюється діалог між американськими і китайськими військовими. Пентагон хоче розширити стратегічну взаємодію з Китаєм і домагається його допомоги в застосуванні санкцій проти Північної Кореї. На думку експертів, зміцнення контактів між двома державами в майбутньому може обернутися падінням впливу Росії в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, пише "Независимая газета".

Американську делегацію очолює заступник міністра оборони з політичних питань Мішель Флорной, китайську - заступник начальника Генерального штабу Народно-визвольної армії генерал-лейтенант Ма Сяотянь. Передбачається, що центральною темою зустрічі стане КНДР. США розраховують на пекінських консультаціях "переконати Китай використати наявний вплив на Пхеньян і чинити тиск на КНДР з тим, щоб вона змінила нинішній підхід" і повернулась за стіл шестисторонніх переговорів з ядерної проблеми Корейського півострова.

Нинішній раунд - десятий за рахунком. Ці консультації були розпочаті в 1997 році і проходили регулярно до жовтня 2008 року, коли адміністрація Джорджа Буша-молодшого оголосила про рішення продати тайванському режиму велику партію озброєнь. Цей крок США викликав різкі протести Пекіна, контакти між міністерствами оборони двох країн були значно обмежені за ініціативою китайської сторони, консультації перервані.

Адміністрація президента Барака Обами хоче швидкого відновлення зв"язків. США прагнуть не тільки до розширення співпраці між двома країнами, але і до відкритішої дискусії про причини нарощування Китаєм військової потужності. У Вашингтоні стурбовані посиленням військово-морських сил Китаю і тим, що між китайськими і американськими кораблями в останні місяці траплялись інциденти.

Американські аналітики відзначають, що КНР сконцентрувала великі сили в районі Тайваню і прагне перешкодити розвідувальним операціям США в Південно-Китайському морі. І це відбувається на тлі нарощування військових витрат КНР в середньому на 16% на рік в останньому десятилітті. У 2008 році військовий бюджет Китаю, за оцінкою Пентагону, досяг 105-150 млрд доларів. За цим показником Піднебесна вийшла на друге місце в світі після США.

Що стосується Росії, то, на думку експертів, її інтереси ці переговори ніяк безпосередньо не зачіпають. Але, як вважають деякі російські китаєзнавці, в міру зближення між США і Китаєм роль і вплив Росії в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні зменшуватимуться, повідомляє NEWSru.com.

Зараз ви читаєте новину «Зближення США з Китаєм зачепить інтереси Росії - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі