понеділок, 25 березня 2024 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Заяву про завдані росіянами збитки можна буде подати через "Дію"

Заяву про завдані росіянами збитки можна буде подати через "Дію"
Пошкоджений російським обстрілом житловий будинок у Вовчанську Харківської області. Фото: Facebook.com/DSNSKHARKIV

Українці зможуть подати через застосунок "Дія" заяву до міжнародного Реєстру про відшкодування збитків, завданих внаслідок російської агресії.

Про це повідомило Міністерство юстиції України.

Заявки про пошкоджене або зруйноване житлове нерухоме майно можна буде сформувати за наявності Акту про обстеження від місцевої влади.

З часом планується уможливити подання заяв до реєстру навіть за умови, якщо людина не зверталась до місцевої влади, сказав Мін'юст.

Згодом розширять перелік категорій збитків через агресію Російської Федерації. До реєстру можна буде подавати заяви через "Дію" щодо:

завданої шкоди життю та здоров'ю;

примусового переміщення та вимушеного переселення;

злочину катування та сексуального насильства;

інших ушкоджень та завданих збитків.

У майбутньому заяви про завдану шкоду бізнесу та інфраструктурі зможуть подати юридичні особи та держава, повідомило Міністерство юстиції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський показав зруйновані росіянами школи і житлові будинки - відео

Згодом вказана інформація дозволить запустити процес виплати репарацій постраждалим через компенсаційний механізм, робота над реалізацією якого вже триває, повідомив Мін'юст.

Наразі 43 країни і Європейський Союз (у тому числі всі держави G7) приєдналися або висловили намір приєднатися до Розширеної часткової угоди про Реєстр збитків, завданих агресією РФ проти України, та стали учасниками Реєстру збитків.

"Українці вже з квітня через "Дію" зможуть подати заяву про пошкоджені або знищені квартири, будинки, дачі тощо, якщо є акт про обстеження від місцевої влади. Потім буде можливість подати заяви в Реєстр, якщо не звертались до місцевої влади", - повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

4 березня запрацював сайт міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією РФ проти України.

Потреби на відбудову України становлять майже $486 млрд, повідомляв у лютому прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зараз ви читаєте новину «Заяву про завдані росіянами збитки можна буде подати через "Дію"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі