четвер, 28 січня 2016 21:02

Застаріле законодавство гальмує розвиток науки

Застаріле законодавство гальмує розвиток науки

Науковцям стало значно важче отримувати реактиви для хімічних та біологічних дослідів. Немає відповідної митної політики щодо науковців. Про це повідомили Gazeta.ua в НАН України.

"Мало того, що кількість коштів на науку скоротили, ще й значно ускладнено процедуру отримання реактивів з-за кордону. З українським бюджетом змушені платити вдвічі більше", - каже Олександр Скороход, кандидат біологічних наук, науковий співробітник Інституту Молекулярної Біології та Генетики НАН України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Викладачі публікують наукові роботи низького рівня заради підвищення рейтингу

Також, відсутнє законодавче регулювання при проведенні відповідних дослідів на геномодифікованих тваринах, нині біомедична наука неможлива без них. В усьому світі є лабораторії, де виводять спеціальних мишей, на яких проводять досліди. За проведення аналогічних в Україні науковець може потрапити до в'язниці, тому що вони законодавство не дозволяє їх проводити.

"Ми починаємо відставати. Тому ще не маємо відповідного законодавчого регулювання. Колеги з-закордону готові подарувати все необхідне для дослідів, але ми не можемо прийняти реактиви, мишей та інше через відсутність відповідного закону", - Нана Войтенко, доктор біологічних наук, професор, заступник директора Інституту фізіології ім. О.О. Богомольця НАН України.

Нагадаємо, українську наука має фінансувати бізнес, а не держава - експерт.

Зараз ви читаєте новину «Застаріле законодавство гальмує розвиток науки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі