середа, 24 жовтня 2012 11:55

"Жар-птиця" з м'яса та пальма з ананасів - у Рівному обрали найкращого кухаря України
12

Фото: Фото: Олена Власова

У вівторок 23 жовтня в рівненському ресторані "Спорт" проходили всеукраїнські змагання кухарів – майстри з 15 областей України намагалися вразити гурманів своїми витворами. На стіл подавали як власні фірмові страви, так і задані по "білету" - завдання витягали жеребкуванням.

"Це доволі престижний конкурс у професії. Змагаються не за якусь матеріальну нагороду, а за визнання, - каже голова журі Микола Людвічук, перший заступник голови правління Укоопспілки. – Мушу відзначити, що рівень майстерності на конкурсі щороку зростає. Перемагають кухарі не тільки з міст-мільйонників, але й з маленьких сіл. Сьогодні фінал – кожен з учасників перед тим став найкращим у своїй області".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У сирні кнедлики кладуть полуницю

Конкурс на найкращого кухаря Укоопсілка проводить уже вдесяте. Учасники з'їхалися у Рівне напередодні - за день до початку змагань. Заготовки для "домашнього завдання" везли з собою, щоб не встигли зіпсуватися. А у вівторок з 5-ої ранку взялися за роботу на ресторанній кухні.

"Дали нам кілька годин – до 10-ої уже мали підготуватися до огляду. Кожна страва має відповідати стандартам, які задані в білеті. Описано навіть те, як їжа повинна виглядати в ідеалі. Я витягнула дуже легке завдання: фаршировані помідори, котлета та вареники з яблуками та сиром", - розповідає шеф-кухар Марія Батрин із Закарпаття, яка має найбільший стаж на змаганнях - 42 роки працює на кухні.

"Окремо я подала запечене порося, м'ясо по-верховинськи, форель та корзинку з маринованими грибами. Умію працювати в техніці карвінг – вирізьблюю візерунки на кавуні, роблю вази з гарбузів, "квіти" з овочів", - додає учасниця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Курку і свинину тушкують з вершками

Дегустація тривала більше 2-х годин. Кожен кухар приносив на стіл журі найкраще з того, що мав. Подивитися на змагання поприходили також власники рівненських ресторанів та місцеві чиновники.

"У мене очі розбігаються – тут тобі і запечені перепілки, цінна риба, ікра, завиванці, паштети, печеня, торти з сиром-маскарпоне та свіжою полуницею, навіть восьминога з Одеси привезли, - розглядає столи заступник голови Рівненської облради Олександр Чуприна. – Моя б воля – роздав би кожному по першому місцю".

Перших місць на конкурсі виявилося два - 24-річний Назар Данилюк з Івано-Франківщини розділив перемогу з одеситом Олександром Мойсею. Обидва кухарі набрали рівну кількість балів. Журі так і не змогли визначити, хто з них готує смачніше. Переможцям дарували квіти, сувеніри та побутову техніку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Індиче серце запікають у яблуці

Найкращою ж з-поміж усіх цього року визнали 55-річну шеф-кухаря Валентину Карповець з райцентру Березне на Рівненщині – вона отримала гран-прі.

Журі вразили березнівські "Дари Посейдона" - величезний сом, що був фарширований філе судака і сьомгою та розписний корабель з тіста, наповнений вареними раками. Окрім цього жінка подала на стіл жар-птицю з м'яса індички з чорносливом та курагою.

"Перед конкурсом готувала на два весілля та відповідно, на дві повесільщини – з п'ятниці до понеділка. Спала всього пару годин. Але нічого, все одно поїхала на змагання, - каже переможниця. - Сім років тому я вже брала участь у всеукраїнських змаганнях Укоопспілки, але виграю уперше".

 

Зараз ви читаєте новину «"Жар-птиця" з м'яса та пальма з ананасів - у Рівному обрали найкращого кухаря України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі