понеділок, 04 грудня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Заблоковані 50 млрд євро для України, нова бригада: що пишуть світові ЗМІ

Угорщина блокує 50 млрд євро допомоги для України та початок переговорів про євроінтеграцію. У ЗСУ створили ще одну танкову бригаду – вперше з часу вторгнення. Генсек НАТО попереджає про можливі погані новини з України. Ось дещо з того, що писали у світових ЗМІ.

"Суперечка щодо бюджету ЄС загрожує втратою 50 млрд євро для України", The Financial Times, Велика Британія

Країни-члени ЄС далекі від досягнення угоди щодо поповнення спільного бюджету блоку, включаючи 50 млрд євро для України. Це відбувається напередодні саміту в Брюсселі 14-15 грудня.

Зусиллям ЄС досягти компромісу заважає перемога ультраправої партії на виборах у Нідерландах минулого місяця та недавнє рішення суду Німеччини, яке обмежує запозичення для уряду.

Тим часом запропонований адміністрацією Джо Байдена пакет допомоги Україні на $60 млрд намагається пройти через Конгрес.

Орбан у п'ятницю знову пообіцяв накласти вето на початок переговорів про членство України в ЄС

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан у п'ятницю знову пообіцяв накласти вето на початок переговорів про членство України в ЄС, заявивши, що це "суперечить інтересам кількох держав-членів", і вступ може стати можливим лише "через багато років".

Несхвалення довгострокового фінансування, окремого механізму закупівель зброї на 20 млрд євро та відсутність початку переговорів про вступ стане ударом по Києву після провалу його літнього контрнаступу та зростаючого занепокоєння щодо слабкої підтримки Заходу. Ольга Стефанишина, віце-прем'єр-міністр України, минулого тижня назвала саміт ЄС "екзистенційним моментом" для своєї країни.

Автор: Alamy
  Угорський прем'єр Віктор Орбан і президент України Володимир Зеленський на саміті минулого місяця
Угорський прем'єр Віктор Орбан і президент України Володимир Зеленський на саміті минулого місяця

"Надзвичайно важливо, щоб Україна залишалася з підтримкою, і щоб ми, європейці, відігравали свою роль", - сказав прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо.

Україна попередила, що невизначеність щодо пакетів підтримки зі США та ЄС ставить під загрозу "макрофінансову стабільність" країни. Запропоновані ЄС 50 млрд євро призначені для збереження платоспроможності Києва до 2027 року.

Фінансування України Брюсселем стало політичним футболом у ширшій дискусії щодо бюджетних пріоритетів ЄС через рішення Єврокомісії поєднати підтримку Києва в пропозиції з іншими запитами на фінансування для поповнення свого бюджету на 2021-2027 роки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

50 млрд євро для України, що складається з 17 млрд євро грантів і 33 млрд євро позик були об'єднані запитами на 15 млрд євро нових грошей на міграцію, 10 млрд євро для інвестицій у "стратегічні технології" та майже 19 млрд євро для виплат відсотків на спільні запозичення ЄС.

На останньому саміті лідерів ЄС у жовтні канцлер Німеччини Олаф Шольц відкинув розрахунки Єврокомісії як "комічні", за словами кількох людей, поінформованих про приватні дебати.

Офіційні особи заявили, що переговори з ЄС щодо бюджету завжди будуть важкими, але компроміс все ще можливий. Очікується, що переглянутий пакет запропонують до саміту.

"Україна сформувала нову танкову бригаду", Forbes, США

Через 22 місяці війни Росії проти України українська армія нарешті формує нову танкову бригаду. Технічно 5-та танкова бригада створена у 2016 році. Але шість років вона існувала переважно на папері. Коли у лютому 2022 року Росія напала на Україну, українська армія нарешті почала комплектувати батальйони бригади людьми та технікою.

Із загостренням бойових дій і зростанням втрат України генштаб у Києві віддав перевагу існуючим бригадам

Це сталося не швидко. Із загостренням бойових дій і зростанням втрат України генштаб у Києві віддав перевагу існуючим бригадам. Офіційно 2022 рік 5-та танкова бригада провела в гарнізоні у Кривому Розі. Насправді бригада ще майже не існувала.

Це нарешті змінилося. Ми побачили перші офіційні фото бійців 5-ї танкової бригади на навчаннях. На фото видно, що солдати добре оснащені зимовою уніформою і камуфляжем.

Автор: ЗСУ
  Військові 5-ї танкової бригади на навчаннях
Військові 5-ї танкової бригади на навчаннях

Торік ходили чутки, що 5-та танкова бригада отримає колишні польські танки Т-72М1 і колишні голландські бронетранспортери YPR-765. Незрозуміло, що все ще є з планом у 2023 році.

Попри те, що українська армія має сотні відреставрованих і подарованих Т-72, які вона може передати новим підрозділам, включаючи 5-ту танкову бригаду, вона також отримала 31 танк М-1А1 від США і знаходиться в процесі отримання майже 200 танків Leopard. Танки Leopard 1A5 від німецько-голландсько-датського консорціуму.

Abrams М-1 і Leopard-1 разом могли озброїти шість-сім батальйонів. Українська механізована бригада зазвичай має один танковий батальйон із близько 30 танків. Українська танкова бригада може мати три танкові батальйони.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Залужний б'є на сполох: як змінюється підтримка України

У будь-якому випадку, українське південне та східне командування - два регіональні командування, які ведуть більшу частину бойових дій і, безумовно, мають наглядати за розгортанням 5-ї танкової бригади на передовій. Вони повинні вітати новий підрозділ, бо ширша війна наближається до позначки в третій рік.

В українській армії було лише чотири танкові бригади, перш ніж 5-ту танкову мобілізували. У той час як більшість з приблизно сотні сухопутних бойових бригад ЗСУ мають принаймні кілька танків, як правило, рота чи батальйон, відповідно з десятком або 30 танками, лише танкові бригади зосереджують багато танків під одним командуванням.

Концентрація мобільних, захищених вогневих засобів робить танкові бригади одними з найефективніших бригад для інтенсивного ближнього бою

Концентрація мобільних, захищених вогневих засобів робить танкові бригади одними з найефективніших бригад для інтенсивного ближнього бою.

Все частіше танки воюють на дистанції - стоять за кілька кілометрів від лінії фронту та ведуть вогонь зі своїх головних гармат під великими кутами, як це роблять гаубиці.

"Цінність цієї техніки в тому, що вона дозволяє танкам зосереджувати вогонь на великій площі", - зазначив експерт Королівського інституту об'єднаних збройних сил у дослідженні 2022 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

Так сталося, що великий парк переданих Україні Leopard-1 підходить для цієї ролі непрямого вогню завдяки їх точному та швидкому управлінню вогнем та ефективним 105-міліметровим основним гарматам. Більше того, Leopard-1 мають слабкий захист, ледве вдвічі менше броні, ніж у Т-72. Leopard-1s повинні битися на дистанції, оскільки не мають захисту для ближнього бою.

Інакше кажучи, не очікуйте, що 5-та танкова бригада розпочне драматичний бронетехнічний штурм найближчим часом чи коли-небудь. Швидше за все, бригада роздаватиме свої танки Т-72, Leopard-1, Abrams М-1 чи інші типи по частинах для непрямих атак.

"НАТО має бути готовим до "поганих новин" з України", Politico, США

Генсек НАТО Єнс Столтенберг попередив, що Альянс має бути готовий до поганих новин з українського фронту, поки Київ продовжує захищатися від вторгнення Росії.

Ми маємо підтримувати Україну і в хороші, і в погані часи. Ми також повинні бути готові до поганих новин – Єнс Столтенберг

"Війни розвиваються поетапно. Ми маємо підтримувати Україну і в хороші, і в погані часи. Ми також повинні бути готові до поганих новин", - сказав Столтенберг.

Його коментарі прозвучали в той час, коли західні союзники обговорюють боєприпаси та фінансову допомогу Україні, а також у той час, як Москва збільшує кількість своїх військ. Володимир Путін у п'ятницю підписав указ про збільшення чисельності військових приблизно на 170 тис. - до 1,3 млн.

Останніми місяцями лінії фронту мало рухалися, попри контрнаступ Києва влітку. Але українці використали крилаті ракети, щоб відкинути російський флот у Чорному морі та завдали шкоди глибоко в російській території.

Автор: Getty Images
  Глава НАТО Єнс Столтенберг
Глава НАТО Єнс Столтенберг

"Це великі перемоги, навіть якщо вони не змогли змістити лінію фронту", – сказав Столтенберг.

Столтенберг закликав членів НАТО збільшити виробництво боєприпасів, нарікаючи на фрагментований стан оборонної промисловості Європи. Він закликав уряди дивитися за межі своїх національних інтересів і бачити загальну картину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Московський мехінізм" та об'єднання республіканців з демократами: Карпентер про те, чого чекати Україні

"Перемога Путіна була б не тільки трагедією для України, а й становила б небезпеку для решти союзників. Чим більше ми будемо підтримувати Україну, тим швидше закінчиться війна", - сказав Столтенберг.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що Росія адаптувалась до війни, тому для України 2024 рік буде важким. ЄС має більше допомагати Україні не зазнати поразки, особливо на фоні того, що в США може перемогти на президентських виборах Дональд Трамп. Угорщина блокує допомогу ЄС для України, і в Брюсселі шукають шляхи, як можна обійти вето Будапешта.

Зараз ви читаєте новину «Заблоковані 50 млрд євро для України, нова бригада: що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі