четвер, 27 грудня 2018 11:57

З нового року діятимуть нові правила сексу

  Тепер навіть подружжя може поскаржитися один на одного, якщо інтимні стосунки між ними відбулися без попередньої згоди одного з подружжя.  Фото: ТСН
Тепер навіть подружжя може поскаржитися один на одного, якщо інтимні стосунки між ними відбулися без попередньої згоди одного з подружжя. Фото: ТСН

11 січня набувають чинності нові правки до Кримінального кодексу України щодо зґвалтування і сексуального насильства. За ґрати на 5-7 років можна потрапити, якщо навіть хтось із подружжя не дав згоди на секс.

Нардепи підтримали законопроект, який розширює поняття "зґвалтування" і "сексуальне насильство". Навіть подружжя може поскаржитися один на одного, якщо інтимні стосунки між ними відбулися без попередньої згоди одного з подружжя. Тільки ось що можна вважати згодою, закон не трактує.

"Не уявляю, як на практиці все це може виглядати. Чоловікові доведеться кожного разу питати у дружини дозвіл або оформити розписку на тривалий термін? У нас вистачає законів, які начебто цікаві та переслідують благі цілі, але на практиці вони мертві. Думаю, і цей закон на практиці працювати не буде ", – пояснив адвокат Віталій Наум, передає obozrevatel.com

Тепер зґвалтуванням вважається дія "з проникненням у тіло іншої людини". Це фактично ставить у рамки чоловіків. У нас існує і жіноче зґвалтування.

"Поправки зіграють на руку шантажистам. "Шантажистам точно стане легше. Можна погрожувати навіть чоловіку, що подаси заяву про зґвалтування. Адже депутати прописали, що добровільна згода на інтимні стосунки - це результат вільного волевиявлення людини з урахуванням супутніх обставин. Що це означає? Була п'яна, але не сильно?" – каже адвокат Ростислав Кравець.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Педофілам загрожує довічне: законопроект

Ще один спір викликає пункт про сексуальне насильство "без проникнення". Простіше кажучи – сексуальне домагання.

"У органів слідства точно будуть проблеми. Довести все це буде важко. Тому будь-яке рішення буде прийматися залежно від обставин й оцінюватися в суді дуже суб'єктивно", – упевнений Кравець.

Нові поправки допоможуть жінкам захиститися від принизливих домагань.

"У нас у країні прийнято, що чоловіки можуть дозволити собі багато чого, особливо, якщо жінка від них залежить. Це стосується виробничих відносин, коли співробітниця залежить від начальника у матеріальному плані. Часто жінки скаржаться, що їм роблять непристойні пропозиції, навіть застосовують якісь дії, але поскаржитися вона не може, оскільки за домагання у нас немає статті. Думаю, що будуть вироблені якісь підзаконні акти, які пояснять більш чітко, за що потрібно карати" , – пояснила юрист Марія Чередниченко.

В останні кілька років в Україні спостерігається зростання кількості правопорушень, пов'язаних із посяганням на статеву свободу та недоторканість неповнолітніх.

2015-го правоохоронці задокументували 233 випадки розбещення неповнолітніх і 37 випадків статевих стосунків із особами, які не досягли статевої зрілості, тобто 16 років.

Від 2016-го за статтею 156 задокументовано вже 272 злочини та 51 випадок статевих стосунків із неповнолітніми.

2017 рік - 285 випадків розбещення і 50 випадків статевих стосунків із дітьми.

Тільки з січня по травень цьогоріч правоохоронці задокументували 59 злочинів за статтею 155.

Зараз ви читаєте новину «З нового року діятимуть нові правила сексу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі