вівторок, 20 травня 2008 15:07

Всесвітній Банк: продовольчі товари дорожчатимуть найближчі три роки

Підвищення цін на основні продовольчі товари, зокрема, рис, може виявитися довгостроковим, повідомило у вівторок агентство Рейтер з посиланням на слова управляючого директора Всесвітнього банку Хуана Хосе Дабуба.

"Швидкість, з якою відбулося збільшення цін на продукти, лякає", - заявив Дабуб, додавши, що "це явище може продовжуватися не тижні, не декілька місяців, а може тривати два або три роки".

Зростання цін на такі види продовольства, як рис і пшениця, вже викликало протести в багатьох країнах світу, включаючи Азію, і викликає побоювання можливого голоду серед їхнього бідного населення.

"Для тих, хто живе в Азії, світова ціна на рис більш ніж в тисячу доларів за тонну є безпрецедентною, оскільки рис складає одну третину щоденного раціону типової сім"ї в цьому регіоні", - сказав Дабуб, уточнивши, що ціни на продовольство виросли більш, ніж в два з половиною рази з початку 2002 року.

Зростання цін на їжу і пальне підвели до межі бідності більше 100 мільйонів людей, додав він. Число людей, що живуть менше ніж на один долар США в день, вже підійшло до одного мільярда.

"Краще мати недосконалий ринок, ніж мати досконалого бюрократа, який вирішує за інших, - відзначив управляючий директор ВБ. - Ключовим елементом в довгостроковому рішенні стане збільшення глобального виробництва продуктів харчування". NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «Всесвітній Банк: продовольчі товари дорожчатимуть найближчі три роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі