четвер, 26 вересня 2019 07:25

Все в країні припинять фінансувати, а пенсії і далі виплачуватимуть - Новак

Все в країні припинять фінансувати, а пенсії і далі виплачуватимуть - Новак
Андрій Новак: Ми всі робимо внески, а рішення щодо розміру нашої пенсії через 30 років залежатиме від майбутнього уряду Фото: Сергій Старостенко

В бюджеті закладений найбільший в історії країни дефіцит Пенсійного фонду - у 172,5 млрд грн. Але це не матиме серйозних наслідків.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" говорить економіст Андрій Новак.

"Соціальні статті у структурі оплати державного казначейства на першому місці, а з них найважливіша - пенсія. Все в країні припинять фінансувати, а пенсії і далі виплачуватимуть. У межах існуючої однорівневої солідарної пенсійної системи дефіцит фонду не тільки неможливо ліквідувати, він ще й приречений на зростання. У цьому році закладали прогалину в 165 мільярдів, у наступному - 172 мільярди", - каже експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Донецькі пенсіонери не зможуть отримувати дві пенсії

За його словами, Україні краще підійде трирівнева накопичувальна пенсійна система.

"В діючій системі всі, хто працює, скидають пенсійні внески в загальний котлован - Пенсійний фонд. З нього виплачуються гроші. А у нас працюючих менше за пенсіонерів. Альтернатива — трирівнева накопичувальна система. Обов'язкове відрахування певного відсотку зарплати на особистий рахунок. Як звичайний депозит у банку. Єдина різниця — з пенсійного можуть зняти гроші тільки після виходу на пенсію. Це велика сума. Тому й 70 відсотків туристів у світі — пенсіонери. Це і є результат, який дає накопичувальна система. При солідарній ми всі робимо внески, а рішення щодо розміру нашої пенсії через 30 років залежатиме від майбутнього уряду. Зв'язку між якістю роботи і сумою майже нема. Хірург має на тисячу гривень більше, ніж санітарка. Накопичувальна система відновлює соціальну справедливість", - додає економіст.

Повне інтерв'ю з Андрієм Новаком читайте у журналі "Країна" від 26 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Все в країні припинять фінансувати, а пенсії і далі виплачуватимуть - Новак». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі