пʼятниця, 08 травня 2009 15:39

Вперше за 100 років відбудеться виверження вулкана Кіліманджаро

Вперше за 100 років відбудеться виверження вулкана Кіліманджаро

Велична і страшна подія очікується в листопаді цього року в околицях гірського масиву Кіліманджаро на кордоні Танзанії та Кенії. Вулканологи вважають, що в листопаді цього року найбільша гора Африки (5895 метрів) вперше за 100 тис. років "прокинеться" і почне виверження розжареної лави з кратера.

Під загрозу поставлено життя мільйонів людей, поселення яких розташовані поблизу від триголового вимерлого вулкана-гіганта, чиї вершини покриті вічними снігами.

У зв"язку із загрозою стихії, в Танзанії, Кенії та Уганді, а також Руанді та Бурунді приведені в підвищену готовність підрозділи військовослужбовців, які у разі природної катастрофи будуть направлені на порятунок населення.

Експерти підрахували, що розжарені річки з жерла вулкана будуть спрямовані вниз і зможуть подолати близько 200 км., знищуючи на шляху все живе. Постраждають в основному райони Танзанії, проте вогненна стихія захлисне також землі Кенії.

Вже зараз підрозділи рятувальників східноафриканських країн проводять сумісні навчання, основна мета яких - оперативна евакуація людей з районів, куди може завдати удару стихія.

У Кіліманджаро не було документованих вивержень, але місцеві легенди говорять про вулканічну активність 100 - 150 років тому.

ІТАР-ТАРС, Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Вперше за 100 років відбудеться виверження вулкана Кіліманджаро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі