вівторок, 28 липня 2009 09:45

Воронін розраховує отримати перемогу вдруге за рік

Воронін розраховує отримати перемогу вдруге за рік
Незвична для останніх місяців тиша наступить в теле- і радіоефірі Молдови у вівторок за день до дострокових парламентських виборів, які пройдуть 29 липня.

Президент Молдови Володимир Воронін 15 червня підписав указ про розпуск молдовського парламенту, сформованого за підсумками виборів 5 квітня, і проведення дострокових парламентських виборів. Це відбулося після того, як парламент двічі не зміг обрати нового президента країни.

"Вводиться заборона на будь-яку агітацію", - повідомив голова ЦВК Молдови Євгеній Штірбу.

Деякі молдовські газети навіть вийшли в незвичні для себе дні, щоб "встигнути сказати останнє слово виборцям".

Вперше у виборчій практиці Молдови голосування буде визнано дійсним, якщо до урн прийде одна третина виборців. У виборчому бюлетені їм належить обрати одне з восьми політичних формувань - партії комуністів Молдови (ПКРМ), християнсько-демократичної народної партії (ХДНП), альянсу "Наша Молдова" (АНМ), ліберальної партії (ЛП), ліберально-демократичної партії (ЛДП), демократичної партії (ДП), соціал-демократичної партії (СДП), руху "Європейська дія" (РЄД) і екологічної партії "Альянсу Верде" (ЕПАВ).

Агітаційна виборча кампанія, що завершилася у вівторок, як ніколи була жорсткою і швидкоплинною. Її стрижнем став аналіз подій 7 квітня, коли після парламентських виборів 5 квітня натовп розгромив будівлю парламенту і президентури, поставивши над ними румунські прапори. Незадовго до безладів опозиція заявила про фальсифікацію виборів.

За даними соціологічних опитувань, проведених напередодні виборів, на більшість місць в парламенті претендують комуністи, схожа ситуація була і на попередніх виборах 5 квітня.

В той же час результати опитувань різняться залежно від політичної орієнтації спонсорів цих досліджень.

ПКРМ, що перебуває при владі, та її лідер - президент країни Володимир Воронін упевнені в абсолютній перемозі на парламентських виборах, вони розраховують отримати від 65 до 75 мандатів. У минулому парламенті, в якому комуністи володіли 60 депутатськими місцями, їм не вистачило всього одного мандату для обрання президентом країни свого кандидата - прем"єр-міністра Молдови Зінаїди Гречаної.

Тоді лідери опозиційних партій - ЛП, ЛДПМ та альянсу "Наша Молдова" відмовилися співпрацювати з ПКРМ. І зараз вони дотримуються того ж курсу, заявляючи, що не допустять перемоги комуністів. Нині блок опозиційних політичних формувань доповнила і демократична партія, яку очолив колишній спікер парламенту і один з лідерів виборчого списку комуністів Маріан Лупу, який в червні залишив лави ПКРМ.

"Якщо на вибори прийде менше однієї третини виборців, то чергові та останні цього року вибори будуть призначені за два тижні", - уточнив голова ЦВК.

РИА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «Воронін розраховує отримати перемогу вдруге за рік». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі