пʼятниця, 12 червня 2009 17:51

Комуністи Молдови готують підґрунтя для обрання свого президента?

Комуністи Молдови готують підґрунтя для обрання свого президента?
Парламент Молдови 12 червня прийняв поправки до виборчого кодексу, відповідно до яких прохідний бар"єр для партій на парламентських виборах знижений з шести до п"яти відсотків голосів виборців.

Поправки були підготовлені ЦВК Молдови. За них голосувала майже вся фракція комуністів (58 з 60 депутатів). Опозиція в голосуванні участі не приймала.

На попередніх парламентських виборах, що пройшли в квітні 2009 року, до парламенту з урахуванням високого прохідного бар"єру і заборони створювати виборчі блоки пройшли тільки чотири партії (компартія і три опозиційні політичні сили). Інші партії, які теоретично могли б створити коаліцію з комуністами (підтримавши, зокрема, їхнього кандидата в президенти), подолати планку в шість відсотків не змогли.

На засіданні 12 червня парламент також знизив мінімальний поріг явки, при яких вибори вважаються такими, що відбулися (з 50 відсотків до однієї третини виборців). Вирішено також, що у разі проведення повторних виборів (якщо попередні проваляться через низьку явки) поріг явки не діятиме взагалі.

В результаті квітневих виборів комуністи отримали більшість депутатських мандатів, проте цієї кількості не вистачило, щоб затвердити свого кандидата в президенти (якого в Молдові обирає парламент). Опозиційні партії, які звинуватили владу у фальсифікації парламентських виборів, провалили голосування по кандидатурі президента і, таким чином, запустили конституційний механізм розпуску парламенту.

Найближчим часом лідер комуністів Володимир Воронін, який як і раніше займає пост президента, як очікується, розпустить парламент і призначить дострокові вибори. Конституційний суд Молдови 12 червня констатував, що глава держави має право це зробити в даній ситуації, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Комуністи Молдови готують підґрунтя для обрання свого президента?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі