пʼятниця, 14 липня 2023 12:33

Вчені дослідили, що впливає на безконтрольне пиття алкоголю

Вчені дослідили, що впливає на безконтрольне пиття алкоголю
Шведські вчені виявили, чому виникає тяга до випивки Фото: pixabay

Група нервових клітин в головному мозку впливає на схильність до безконтрольного споживання алкоголю.

Такі висновки озвучили вчені з Швеції.

Журнал Science Advances опублікував звіт про дослідження шведських біологів університету Лінчепінга, які виявили в мозку "перемикач" алкогольної залежності.

У мигдалеподібному тілі мозку вони виявили невелику групу нервових клітин, яка "визначає різницю між вмінням обмежувати себе і нездатністю зупинитися".

Ділянка мозку, що називається мигдалеподібним тілом, відповідає за контроль реакцій, пов'язаних зі страхом. Ця ж область визначає особливості поведінки, яку асоціюють з алкоголізмом.

Саме експерименти зі щурами допомогли виявити нейрони, які відповідають за тягу до випивки. Серед тварин виявилися особини, біологічно схильні до неконтрольованого пияцтва. Вони прагнули отримувати нові дози спиртного, навіть якщо при цьому їх било струмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали найнебезпечніший напій для серця

Виявилося, в мозку щурів були активними нервові клітини, невідомі вченим раніше. Сигнали, що випускаються даними клітинами, робили поведінку щурів-алкоголіків компульсивною. У свою чергу, коли вчені "відключали" клітини, до тварин поверталася здатність утримуватися від випивки.

Вчені вважають, що схожим чином можна буде лікувати алкогольну залежність і у людей.

У літній період варто пити від двох до чотирьох літрів води, щоб допомогти організму охолодитися.

Цьому можуть посприяти й деякі продукти, що містять багато рідини. Одним із них є кавун, котрий містить приблизно 91,5% рідини. Ця соковита ягода є одним із найбагатших джерел лікопіну, який запобігає захворюванням на рак.

Зараз ви читаєте новину «Вчені дослідили, що впливає на безконтрольне пиття алкоголю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі