понеділок, 01 серпня 2022 08:15

Спецтема: Війна Росії проти України

Вбивство в Оленівці: експерт пояснив, що хотіла зробити Росія

Вбивство в Оленівці: експерт пояснив, що хотіла зробити Росія
Україна має звертатися до міжнародних організацій, які свого часу згодосилися бути гарантами виходу захиснків Азовсталі, наголошує Павло Лакійчук. Фото: "Укрінформ"

Росія пішла на вбивство захисників Азовсталі в Оленівці, щоб залякати не тільки українців, а й світ. Щоб усі боялися воювати з Кремлем. Україна має звертатися до міжнародних організацій, які гарантували вихід українських воїнів та гарантування Москвою їхньої безпеки. Про це в коментарі Gazeta.ua розповів військовий експерт Павло Лакійчук.

"Росія пішла на такі ж кроки у Бучі, Ірпені, Бородянці. Тому що це Росія. І тому що захисники Азовсталі не здалися, насправді. Тільки виконали наказ. Їх не змогли зламати. Тому росіяни їх демонстративно знищують. Залякують нас та світ своєю нелюдською поведінкою. Це терор. Щоб кожен у світі приміряв це на себе та боявся вступити у протистояння з Росією", – говорить Лакійчук.

Після того, що відбулося, Україна має звертатися до міжнародних організацій, які свого часу зголосилися бути гарантами виходу захисників Азовсталі, наголошує експерт.

"Треба пред'являти претензії до них. Адже виходить так, що ті, хто гарантував безпеку людям, насправді їх обдурили. Якщо вони давали гарантії, значить, мають засоби впливу на Росію. І свої гарантійні обов'язки мають дотримати. Щодо можливостей України – тільки остаточна перемога змінить розклад сил в цих питаннях. До початку повномасштабного вторгнення ми активно намагалися визволити бранців Кремля. І, на жаль, ті кроки, які здійснювала Україна, у 90 відсотках випадків виявлялися неефективними. Це залежить лише від доброї волі Кремля. Тобто тільки програш Росії у цій війні може призвести до безумовного звільнення всіх людей, яких незаконно утримують в російському полоні. Це має бути однією з вимог до Росії на мирних перемовинах, – каже Лакійчук.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вбивство полонених в Оленівці: експерт пояснив, чому Росія пішла на такий крок

Обмінами полонених займається Головне управління розвідки і як вони їх здійснюють – це закрита інформація, пояснює експерт.

"Це дуже делікатна і складна непублічна робота. Яка потребує багато зусиль, але результати здаються неспіввідносними із затраченими силами. Але треба розуміти, що кожен полонений, який повертається додому, дуже важливий. Будь-які зусилля у цьому напрямку виправдані", – уточнює Лакійчук.

У ніч на 29 липня росіяни вбили частину полонених військових полку "Азов", які перебували в колонії Оленівки, повідомив лідер руху "Азов" Андрій Білецький.

За даними російських агресорів, від вибуху в колонії для військовополонених в Оленівці загинули понад 50 українських захисників. Одразу після вибуху Росія звинуватила ЗСУ в обстрілі виправної колонії. Українські силові структури заявили, що вибух в Оленівці був російським терористичним актом.

Зараз ви читаєте новину «Вбивство в Оленівці: експерт пояснив, що хотіла зробити Росія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі