субота, 12 червня 2010 19:04

В Україні вперше змагаються машини-роботи (ФОТО)
5

У Тернополі розпочалися перші всеукраїнські змагання серед машин-роботів.

На спеціально сконструйованій трасі змагаються сім команд з міст західного регіону України.

Машини-роботи, без втручання їх творців мають якнайшвидше подолати 30 кіл траси, за правилами, подібними до тих, що використовують під час перегонів "Формула 1".

Змагання триватимуть протягом дня. В даний час команди налаштовують своїх роботів під конкурсну трасу, та проходять кваліфікаційні заїзди. Першими кваліфікаційне коло здолала команда Львівської політехніки.

Творці автомобіля-робота розповіли Gazeta.ua, що сконструювали його на базі звичайного дитячого авта на дистанційному керуванні. Від купленої моделі залишили мотор, ходову і каркас. Аби вона сама орієнтувалася на трасі обладнали спеціальними датчиками, та склали програму, яка б керувала рухом по трасі.

"Команда працювала над створенням автомобіля-робота три місяці. По ходу підготовки одну подібну машину, через помилку, спалили. Ця, ще до вчора нормально не їздила. Буквально в останній вечір все що потрібно доробили", — розповідає учасник команди Львівського політеху Максим Шалений.

Собівартість матеріалів, з яких виготовляють робота - кілька сотень гривень. Однак найдорожче в цих автомобілях не деталі, а авторські програми, які ними керують, розповідають учасники змагань.

Більшість роботів, підготовлених учасниками до змагань, на трасі "дають" збій — б"ються об борти, забувають повертати, або раптово перестають рухатися. Учасники команд тут же беруться перепаювати схеми та на портативних комп"ютерах удосконалювати програму.

Організатори пояснюють такі збої тим, що раніше подібних змагань в Україні не проводили. Відповідно команди не мають практичного досвіду виступів на трасі.

Зараз ви читаєте новину «В Україні вперше змагаються машини-роботи (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі