понеділок, 10 серпня 2009 13:17

В Україні уповільнюється інфляція

В Україні уповільнюється інфляція

Базова інфляція в Україні в липні 2009 року сповільнилася до 0,5% в порівнянні з 0,9% в липні і 0,6% - в травні, повідомив Державний комітет статистики.

Згідно з його даними, з початку року базова інфляція досягла 10,7%, тоді як в цілому споживчі ціни виросли на 8,5%, зокрема в липні вперше з серпня минулого року було зафіксовано їхнє зниження - на 0,1%.

В той же час через швидше зниження цін влітку минулого року, 12-місячна інфляція (місяць цього року по відношенню до аналогічного місяця минулого року) продовжує рости. Якщо за підсумками травня вона складала 14,7%, то за підсумками червня - 15,0%, липня - 15,5%.

Базова інфляція виключає короткострокові нерівномірні зміни цін під впливом окремих чинників, які носять адміністративний, подієвий, а також сезонний характер. Переважно мова йде про цінову динаміку, яка не враховує зміни цін на продовольство і енергоносії.

Держкомстат України почав розрахунок базової інфляції з початку 2008 року. Минулого року базова інфляція склала 21,3%, тоді як в цілому споживчі ціни зросли на 22,3%.

При цьому в липні 2008 року базова інфляція дорівнювала 1%, а за підсумками семи місяців - 13,1%.

За матеріалом: Інтерфакс-Україна

Зараз ви читаєте новину «В Україні уповільнюється інфляція». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі