понеділок, 26 липня 2021 11:12

В Україні хочуть дозволити змішування Covid-вакцин - МОЗ

В Україні хочуть дозволити змішування Covid-вакцин - МОЗ
Мова про можливість введення дози препарату Comirnaty від Pfizer після першої дози м-РНК вакцини Moderna. Фото: pixabay.com

В Україні планують офіційно дозволити змішувати різні види Covid-вакцин.

МОЗ ухвалює такі рішення, аналізуючи аналогічний досвід інших держав, спираючись на результати міжнародних досліджень і рекомендації виробника вакцини, заявив головний санітарний лікар країни Ігор Кузін, передає "Апостроф".

"Національна технічна група експертів із питань імунізації як головний дорадчий орган МОЗ рекомендувала дозволити так зване "мікшування вакцини". Але за умови чіткого дотримання певних умов. Зараз розглядаємо питання про оформлення відповідного наказу й розробляння детальних покрокових інструкцій у таких випадках", - сказав він.

Ідеться про можливість введення дози препарату Comirnaty від Pfizer після першої дози м-РНК вакцини Moderna, якщо немає можливості закінчити вакцинацію тим же препаратом. Якщо в людини була важка реакція організму на першу дозу AstraZeneca, дозволено ввести другу дозу Pfizer за рішенням лікаря.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус в Україні: як змінилася ситуація після вихідних

В Україні щеплення здійснюють вакцинами Pfizer, Sinovac, AstraZeneca і Moderna. Повна імунізація ними вимагає введення двох доз Covid-препарату. До 500 осіб в Україні щепилися вакциною Janssen/Johnson & Johnsson, яка потребує температури зберігання від +2...8°C. Для повної імунізації достатньо однієї дози. 23 липня до рідкісних побічних ефектів від щеплення вакциною Janssen внесли синдром Гієна-Барре.

Хоча темпи вакцинації в Україні ростуть, уникнути карантину восени не вдасться. Уряд очікує на нову хвилю захворюваності, яка поверне країну до суворого карантину.

Зараз ви читаєте новину «В Україні хочуть дозволити змішування Covid-вакцин - МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі