пʼятниця, 23 липня 2021 10:21

В американської Covid-вакцини виявили моторошний побічний ефект

В американської Covid-вакцини виявили моторошний побічний ефект
Вакциною Janssen уже щепили понад 21 млн людей. Фото: pixabay.com

До рідкісних побічних ефектів від щеплення Covid-вакциною Janssen американської компанії Johnson & Johnson внесли синдром Гієна-Барре - СГБ. Таке ж попередження включали до інформації про вакцину AstraZeneca.

Причиною стали 108 випадків виникнення синдрому, зареєстрованих у світі станом на 30 червня, повідомляє сайт Європейського агентства з лікарських засобів (EMA). Один з них був летальним.

"Оцінивши наявні дані, комітет припустив можливість причинно-наслідкового зв'язку між вакциною Janssen і СГБ. Хоча випадки виникнення цього синдрому після вакцинації рідкісні, медпрацівники повинні знати про це, щоб забезпечити ранню діагностику та допомогу пацієнтам", - ідеться в повідомленні.

Раніше аналогічне рішення ухвалив американський регулятор. Вакциною Janssen щепили понад 21 млн людей.

Синдром Гієна-Барре – найпоширеніша з набутих запальних нейропатій. Хвороба найчастіше вражає периферичні нерви. Синдром може призвести практично до повного паралічу. Водночас хвороба виліковна навіть у разі важких випадків.

Рекомендують негайно звернутися по медичну допомогу людям, які отримали щеплення вакциною Janssen та мають наступні симптоми: двоїння в очах, труднощі з ковтанням, мовою або жуванням, проблеми з координацією, труднощі при ходьбі, слабкість або поколювання у кінцівках, проблеми з контролем сечового міхура чи кишківника.

Регулятор наголошує, що позитивний ефект від вакцини переважає ризики, пов'язані зі щепленням.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пояснили різницю між Covid-сертифікатом і свідоцтвом про вакцинацію

Міністерство охорони здоров'я 2 липня зареєструвало вакцину проти Covid-19 Janssen американської компанії Johnson&Johnson. Вакцина містить знешкоджений аденовірус людини, в якому є ДНК, що кодує білок вірусу SARS-CoV-2. Потребує температури зберігання від +2...8°C. Для повної імунізації достатньо однієї дози. Результати клінічних випробувань у ​​США, Південній Африці та країнах Латинської Америки показали, що вакцина має ефективність 67%.

За останню добу в Україні виявили 763 нових хворих на коронавірус. Найбільшу кількість підтверджених випадків зареєстрували в Києві. Загалом від початку епідемії в країні Covid-19 підхопили 2 247 419 осіб. Померли 52 811 пацієнтів, із них 21 – за останню добу. Одужали 2 183 642 особи, за останню добу – 639.

Зараз ви читаєте новину «В американської Covid-вакцини виявили моторошний побічний ефект». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі