середа, 18 червня 2008 14:20

В світі вже знищено 33% всіх відомих запасів хімічної зброї

На даний момент в світі знищені 33% від відомих запасів хімічної зброї. Про це в середу на прес-конференції в ІТАР-ТАРС заявив генеральний директор технічного секретаріату Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) Рохеліо Пфіртер.

За його словами, ці цифри відносяться до шести держав, які заявили при приєднання до Конвенції про заборону хімічної зброї про володіння в сукупності хімічною зброєю в об"ємі близько 70 тисяч тонн.

Як відзначив Пфіртер, найбільшими запасами хімічної зброї на момент набуття чинності Конвенції в квітні 1997 року володіли Росія (40 тисяч тонн) і США (28 тисяч тонн). На даний момент Росія вже знищила від 28 до 30% своїх запасів, США - понад 50%.

В цілому з моменту набуття чинності Конвенції про заборону хімічної зброї до неї приєдналися 184 країни, що "дозволяє говорити про те, що це один з найуспішніших міжнародних проектів по знищенню цілої категорії зброї масового ураження", - підкреслив Пфіртер.

Але занепокоєння викликає те, що 11 країн, що входять в ООН, ще не приєдналися до Конвенції. Зокрема, це Єгипет, Ізраїль, Сирія, Ліван, Ірак, КНДР, М"янма та низка інших.

Основна проблема - з Сирією, Єгиптом та Ізраїлем. Ізраїль підписав Конвенцію, але ще не ратифікував її, Сирія і Єгипет не підписали. А Північна Корея до цих пір відмовляється вести переговори з ОЗХЗ. Як запевняє Пфіртер, зі всіма цими країнами ведеться активна робота, і найближчим часом близько половини з них мають приєднатися до Конвенції.

Пфіртер висловив упевненість в тому, що всі світові запаси хімічної зброї будуть знищені в запланований термін, тобто до кінця грудня 2012 року. "Для забезпечення прозорості процесу знищення хімічної зброї встановлений найжорсткіший міжнародний режим перевірки, яка здійснюється міжнародними інспекторами на об"єктах по знищення хімічної зброї", - запевнив він.

ОЗХЗ - міжнародна організація, була створена за підтримки ООН 29 квітня 1997 року, після набуття чинності Конвенції про заборону хімічної зброї, відкритою до підписання в січні 1993 року.

Зараз ви читаєте новину «В світі вже знищено 33% всіх відомих запасів хімічної зброї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі