середа, 23 січня 2008 15:27

В Литві затримали брата лідера радикального крила ІРА

22 січня у Вільнюсі при спробі придбати вогнепальну зброю був затриманий житель Ірландії Майкл Кемпбелл, повідомляє ірландське видання Independent. За інформацією джерела, він доводиться братом Лаяму Кемпбеллу, який очолює "Справжню ІРА", - воєнізоване крило Ірландської республіканської армії.

Затримання стало результатом спільної операції ірландської і литовської поліції. Спостереження за Кемпбеллом, як відзначає видання, велося ще до того, як він приїхав до Литви. У Вільнюсі до нього підіслали співробітника поліції під виглядом торговця зброєю. Ірландцеві навіть продемонстрували зразки зброї, які він нібито міг купити. Коли поліція зібрала достатньо доказів проти Кемпбелла, він був затриманий.

Зброя, як затверджують поліцейські, була призначена для "Справжньої ІРА".

Тим часом в Департаменті поліції Литви, як відзначає Delfi.lt, інформацію про затримання Майкла Кемпбелла поки не підтверджують. Генпрокуратура, зі свого боку, факт затримання підтвердила. За словами представниці відомства Аурелії Юодіте, запобіжний ірландцеві захід поки не призначений.

Independent нагадує, що кілька років тому Майкл Кемпбелл був фігурантом справи про контрабанду сигарет, в якій звинувачували представників "Справжньої ІРА". Тоді він був визнаний винним і засуджений на чотирьох місяців в"язниці. Сам він заявляв, що не має до радикального угрупування ніякого відношення.

"Справжня ІРА" відкололася від Ірландської республіканської армії в другій половині 1990-х років, відкинувши рішення ІРА про перемир"я з владою і відмову від збройної боротьби. Угрупування організувало ряд терактів, зокрема, здійснила вибух в місті Ома в 1998 році, в результаті якого загинули 29 людей. Колишній лідер "Справжньої ІРА" Майкл Маккевітт знаходиться у в"язниці: у 2003 році він був засуджений до 20 років позбавлення волі, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «В Литві затримали брата лідера радикального крила ІРА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі