понеділок, 05 липня 2010 16:48

В Канаді створили вежі, які очищують повітря від вуглекислого газу

У Канаді пройшли успішні випробування прототипу вежі, який уловлює вуглекислий газ в атмосфері.

Автор дослідження - Девід Кейт, професор Університету Калгарі, засновник компанії Carbon Engineering, член Націаональної консультативної групи з екологічно чистої енергетики (Канада) і Національної академії наук США. Він відомий як серйозний учений, який вимагає вдумливого дослідження геоінженерних схем охолодження планети.

Компанія Кейта запропонувала щогли, які можуть бути розгорнуті в будь-якому куточку світу з оптимальними витратами на робочу силу.

У баштах використовуються вентилятори, які пропускають повітря через розчин гідроксиду натрію, який поглинає СО2. З ним зв'язується вапно, утворюючи твердий карбонат кальцію і звільняючи гідроксид натрію для повторного використання, у той час як вуглекислий газ відправляється на зберігання в підземні резервуари або переробляється в газолін.

Випробовувалася щогла 6 м у висоту і 1,2 м завширшки. За рік вона здатна "висмоктувати" 2 т СО2 з 0,1 кв. м своєї площі (приблизний еквівалент вуглецевого сліду одного жителя США), витрачаючи менше 100 кВт-год електроенергії на тонну. Компанія Carbon Engineering планує витратити близько $5 млн протягом найближчих трьох років на вдосконалення технології уловлювання та масштабування башти. Кінцева мета полягає у створенні споруди 90 м завдовжки і 18 м заввишки. Така стіна зможе забирати з атмосфери до 1,1 млн т вуглецю на рік.

Разом з тим пан Кейт визнає, що це рішення не панацеєю: "У нас є патенти і нові ідеї, але перш за все необхідно знизити викиди забруднюючих речовин. Без цього наші вежі не будуть мати ніякого значення ".

Компьюлента

Зараз ви читаєте новину «В Канаді створили вежі, які очищують повітря від вуглекислого газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі